Leviämisvaiheen alueilla voi järjestää isojakin ulkotilaisuuksia erityisjärjestelyin – sisätilojen tilaisuuksien osallistujamäärän nostamista on tarkoitus tarkastella uudelleen heti kesäkuun alussa

Sosiaali- ja terveysministeriö höllää yleisötilaisuuksien järjestämiseen liittyviä rajoituksia.

Päivitetyn ohjeen mukaan koronaepidemian leviämisvaiheen alueilla saa ulkotiloissa järjestää korkeintaan 50:n ja sisätiloissa korkeintaan 10 osallistujan tapahtumia.

Ulkotiloissa isojenkin tapahtumien järjestäminen on kuitenkin mahdollista yleisöä jakamalla ja turvaväliohjeista huolehtimalla. Sisätilojen tilaisuuksien osallistujamäärän nostamista on tarkoitus tarkastella uudelleen heti kesäkuun alussa.

– Ulkotiloissa voidaan 50 henkilön tilaisuuksia järjestää, ja näillä erityisjärjestelyillä, joista lohkominen on yksi esimerkki ja varsin tyypillinen esimerkki, voidaan huomattavastikin suurempia tapahtumia tulevaisuudessa ja tästä eteenpäin järjestää, johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoi keskiviikkona.

Leviämisvaiheessa ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime viikolla päivittämän koonnin mukaan Helsingin ja Uudenmaan, Kanta- ja Päijät-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit sekä kolme kuntaa Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

– Viimeisen neljän viikon aikana koronatapausten lasku on tasaantunut ja aiemmin myönteinen kehitys on hidastunut, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa.

– Hyvää tilanteessa on kuitenkin se, että tietä takaisin normaaliin rakentaa rokotekattavuus, joka kasvaa päivä päivältä. Tällä hetkellä yli puolet 16 vuotta täyttäneistä suomalaisista on rokotettu ainakin kerran koronavirusta vastaan, Kiuru lisäsi.

Kiuru: Tehokkaat toimet yhä perusteltuja

Kiihtymisvaiheen alueilla puolestaan yleisötilaisuuksissa painotetaan lähikontaktien välttämistä. Näillä alueilla myös luovutaan laajasta etäopetuksesta.

Kiihtymisvaiheessa ovat Etelä-Karjalan, Kymenlaakson, Pirkanmaan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit sekä yksi kunta Satakunnan sairaanhoitopiiristä. Muut alueet eli hieman yli puolet Suomen sairaanhoitopiireistä ovat epidemian perustasolla.

Perustason alueilla yleisötilaisuuksia ei rajoiteta erikseen ja velvollisuus välttää lähikontakteja poistuu, mutta riittäviin etäisyyksiin kannustetaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru kuitenkin kehotti tarkkuuteen esimerkiksi virusmuunnosten vuoksi.

– On edelleen perusteltua, että alueilla pidetään yllä tehokkaita ja kattavia keinoja tartuntojen estämiseksi. Näin luodaan nykyistä paremmat edellytykset yhteiskunnan avaamiselle kesän aikana, Kiuru sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

– Toimien välttämättömyyttä korostavat myös muuntuneet viruskannat, jotka aiheuttavat uudenlaista uhkaa.

Epidemiavaiheen kriteereissä aiotaan vahvemmin ottaa huomioon koronarokotusten eteneminen sekä tautitapausten jäljityksen sujuvuus. Eri alueiden epidemiatilanteen vakavuuden määrittämiseen käytettävät ilmaantuvuusluvut lasketaan jatkossa vain kahden viikon ajalta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut