Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Poliisi: Naantalilaisella hevostallilla selkeitä viitteitä törkeistä seksuaalirikoksista, mies ja nainen otettu kiinni

Poliisi on ottanut kiinni kaksi ihmistä liittyen naantalilaista hevostallia koskeviin rikosepäilyihin. Kiinniotetut ovat pariskunta ja molemmat syntyneet 1970-luvulla. Heidät otettiin kiinni eilen kotietsinnän yhteydessä.

Turun Sanomat kertoi aiemmin, että lehden selvityksen mukaan ainakin kymmeniä 12–20-vuotiaita tyttöjä tai nuoria naisia olisi joutunut eriasteisten seksuaalitekojen kohteiksi SR Tallilla kymmenen vuoden aikana. TS:n mukaan tallin pitäjät olivat myös teettäneet tytöillä raskasta työtä ja vaatineet heitä lyömään hevosia.

Poliisi kertoo, että sille on tehty asiasta useista rikosilmoituksia ja useita asianomistajia on jo kuultu. Poliisin mukaan tapauksessa on selkeitä viitteitä muun muassa törkeisiin seksuaalirikoksiin.

Poliisi: Uhreja uhkailtu

Tähän mennessä poliisilla on tiedossa kymmenkunta asianomistajaa. Poliisille tulleiden yhteydenottojen perusteella määrän odotetaan vielä kasvavan.

– Poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan väärinkäytökset ja rikosepäilyjen taustalla olevat teot ovat tapahtuneet useiden vuosien kuluessa. Pelon ja uhkailun takia uhrit eivät ole ilmoittaneet asiasta aiemmin poliisille, poliisin tiedotteessa sanotaan.

Poliisi kehottaa asiassa rikoksen uhriksi joutuneita olemaan yhteydessä poliisiin, vaikka epäillystä rikoksesta olisi kulunut reilustikin aikaa. Poliisiin voi olla yhteydessä sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Nainen on kiistänyt väitteet

Tallin omistajapariskunnan naisosapuoli kiisti eilen Turun Sanomien väitteet STT:lle. Hän sanoi, että väitteet seksuaalisista teoista eivät pidä paikkaansa.

– Tämä on katkeroituneiden nuorten kosto. He ovat jostain syystä tai toisesta joskus meidän kanssa riitaantuneet tai sitten on meidän toimesta [hoitopaikka] irtisanottu, nainen sanoi.

Tallilla ei omistajan mukaan ole teetetty pakkotyötä. Eläimiä ei omistajan mukaan myöskään ole näännytetty tai lyöty. Omistajan mukaan lehdessä oli julkaistu hevosista melkein kymmenen vuotta vanhoja kuvia.

"Toimenpiteitä alalla jatkettava"

Hevosurheilu-lehti teetti syksyllä 2019 kyselyn alalla koetusta häirinnästä. Vajaasta 500 anonyymista vastaajasta lähes kaksi kolmasosaa kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää hevosalalla.

Yleisimmillään häirintä on lehden mukaan seksististä vihjailua tai vitsailua. Lehden kyselyssä mainittiin myös kokemuksia asiattomasta koskettelusta ja kourimisesta. Sukupuolialueiden koskettelun mainitsi joka kymmenes vastaaja, raiskauksen tai sen yrityksen muutama prosentti.

Suomen ratsastajainliiton toiminnanjohtajan Jukka Koiviston mukaan varsinkin asiaton kielenkäyttö nousee tutkimuksissa esiin. Sen sijaan vakavat seksuaaliset rikkomukset eivät hänen mukaansa ole ratsastuksessa erityisen yleisiä muihin urheilulajeihin verrattuna. Koivisto viittaa Suomen urheilun eettisen keskuksen selvitykseen eri lajien kesken.

– Meillä liitossa kaikkien jäsentallien suuntaan on lisätty valistusta, koulutusta ja toimintaohjeita. Kyllä tällaiset tapaukset viittaavat siihen, että toimenpiteitä ja tiedotusta on jatkettava, Koivisto sanoo STT:lle.

Koivisto kertoo, ettei rikoksista epäilty talli ole ollut liiton jäsen eikä liitolla ollut siihen muitakaan siteitä. Hän kertoo kuulleensa tapauksesta tällä viikolla mediauutisoinnin myötä.

Toiminnanjohtaja kutsuu Naantalissa epäiltyä tapausta hirvittäväksi ja toivoo, että kaikki epäilyttävää toimintaa kokevat voivat tuoda kokemuksensa julki matalalla kynnyksellä.