Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Keskusta nimesi ryhmänjohtaja Kurvisen tiede- ja kulttuuriministeriksi, Saarikko siirtyy valtiovarainministeriksi

Keskusta on nimennyt ehdokkaaksi tiede- ja kulttuuriministeriksi Antti Kurvisen. Salkkua pitänyt puheenjohtaja Annika Saarikko on puolueen päätöksellä nimetty ehdokkaaksi Matti Vanhasen tilalle valtiovarainministeriksi.

Kurvinen on toisen kauden kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen maisteri.

34-vuotias Kurvinen ilmaisi tiedotustilaisuudessa ilonsa puolueen osoittamasta luottamuksesta, mutta sanoi olevansa ministerisarkansa kanssa vakavan paikan edessä, sillä suomalainen liikunta ja kulttuuri ovat yhdessä historiansa vaikeimmista vaiheista.

– Koronarajoitukset ja koronan aiheuttamat talousongelmat ovat heijastuneet todella mustina varjoina, puhutaan vuoden hiljaisuudesta vaikkapa musiikkitapahtumien osalta, Kurvinen sanoi.

– Tulen kaiken suuntaamaan tarmoni siihen, että lähden auttamaan suomalaista urheilu-, kulttuuri- ja järjestökenttää. Lähdetään yhdessä tekemään jälleenrakennusta koronan raunioista, hän jatkoi.

Lisäksi Kurvinen mainitsi, että Veikkauksen huvenneisiin tuottoihin ja veikkausvaroista rahoituksensa saavien toimijoiden tilanteeseen on lähikuukausien ja -vuosien aikana löydettävä oikeudenmukaisia ratkaisuja.

Keskustan eduskuntaryhmä valitsee eduskuntaryhmän uuden puheenjohtajan ryhmäkokouksessaan huomenna torstaina.

Saarikko kiitteli edeltäjäänsä

Saarikko kertoi odotetun päätöksen siirtymisestään Vanhasen tilalle viime viikonloppuna samalla, kun Vanhanen ilmoitti vetäytymisestään. Vanhanen oli jo aiemmin tehnyt selväksi, ettei jatka tehtävässä vaalikauden loppuun asti.

Vanhanen on kertonut siirtyvänsä rivikansanedustajaksi.

Vanhanen ehti toimia valtiovarainministerinä vajaan vuoden, sillä hän nousi tehtävään viime kesäkuussa keskustan silloisen puheenjohtajan Katri Kulmunin erottua tehtävästä hänen viestintäkoulutustensa maksuista nousseen kohun seurauksena.

Saarikko kiitteli tiedotustilaisuudessa vuolaasti Vanhasen työpanosta valtiovarainministerinä, mutta ymmärsi myös ex-pääministerin vetäytymistä syrjään.

– Valtiomies, jolla on ministeripäiviä takana liki kolme tuhatta, on oikeutettu sanomaan, että nyt on minun vuoroni hellittää, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi jatkavansa valtiovarainministerinä paljolti Vanhasen viitoittamilla linjoilla, mutta haluaa kiinnittää enemmän huomiota myös muun muassa väestöpolitiikkaan heikon huoltosuhteen Suomessa.

Presidentin määrä tehdä ministerinimitykset torstaina

Nimityksistä päättivät keskustan kansanedustajat, europarlamentaarikot ja puoluehallitus yhteiskokouksessaan. Nimityksistä päätettiin yksimielisesti ilman äänestyksiä. Presidentti Sauli Niinistön on määrä nimittää uudet ministerit tehtävään torstaina.

Keskustan muita ministereitä ovat elinkeinoministeri Mika Lintilä, puolustusministeri Antti Kaikkonen ja maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Saarikon mukaan enempää ministerinvaihdoksia ei keskustassa ole näillä näkymin luvassa, vaikka keskustan ministeriryhmä onkin perin miespainotteinen.

– Ministeriryhmän kokoonpanon uudelleenjärjestäytyminen oli tällä erää tässä, Saarikko sanoi.

Uuden puheenjohtajan valitsemisen ohella keskustan eduskuntaryhmässä päätetään lähiaikoina myös eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtajan paikasta. Kansanedustaja Hannu Hoskonen joutui luopumaan paikasta sen jälkeen kun hän äänesti keskustan linjan vastaisesti EU:n elpymispakettia koskeneessa äänestyksessä.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajina toimivat tällä hetkellä Eeva Kalli ja Hanna-Leena Mattila. Kurvinen ja Saarikko eivät halunneet tiedotustilaisuudessa arvioida, kompensoidaanko keskustan ministeriryhmän miesenemmistöä valitsemalla eduskuntaryhmälle naispuolinen puheenjohtaja.

Keskustan eduskuntaryhmällä ei tiettävästi ole koskaan ollut naispuolista puheenjohtajaa.

– Niin kuin kaikissa vaaleissa, tässäkin monet asiat painavat, Kurvinen muotoili.

Harrastajanäyttelijä pitää pesäpallosta

Tulevalta kulttuuriministeriltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa hänen kulttuuriharrastuksistaan ja -mieltymyksistään. Itselleen läheisimmäksi taiteenalaksi Kurvinen nimesi teatterin, josta hänellä on kokemusta myös harrastajanäyttelijänä. Harrastus on kuitenkin joutunut jäämään syrjään kiireisen poliitikonelämän myötä.

– Viime aikoina olen lähinnä näytellyt suomalaista maakunnan mieskansanedustajaa, Kurvinen letkautti.

Myös kuvataide on lähellä Kurvisen sydäntä ja hän toivookin pääsevänsä lähiaikoina näkemään Ateneumin Ilja Repin -näyttelyn.

Itselleen läheisimmäksi urheilulajiksi Kurvinen nimesi pesäpallon, josta hänellä on niin ikään kokemusta sekä kentältä että katsomosta.

Tiedemaailmasta Kurvisella ei ole kokemusta muutoin kuin opiskeluajoiltaan Lapin yliopistossa, jonka hallituksessa hän toimi parin vuoden ajan opiskelijoiden edustajana.

– Kyllähän sitä aina joskus miettii, josko sitä tekisi jatko-opintoja yliopistossa, mutta nyt en ainakaan pariin vuoteen sellaisia tee, Kurvinen pohti.

––––––––––––––

Korjattu klo 14.37: Toinen keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajista on Hanna-Leena Mattila, ei Hanna-Kaisa Heikkinen, kuten aiemmin virheellisesti kerrottiin.