Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Myanmarin sotilasjuntta harkitsee Aung San Suu Kyin puolueen hajottamista – vallan kaapanneen kenraalin mukaan maan syrjäytetty johtaja voi hyvin

Myanmarin sotilasjuntta uhkasi perjantaina mahdollisesti hajottavansa vallasta syrjäytetyn Aung San Suu Kyin NLD-puolueen väitetyn vaalivilpin vuoksi. Maan vaalikomission puheenjohtaja, entinen ilmavoimien kenraalimajuri Thein Soe sanoi, että tutkinta marraskuun vaaleista on lähes valmis.

– Mitä meidän pitäisi tehdä puolueelle (NLD), joka toimi laittomasti? Pitäisikö meidän hajottaa se, tai syyttää näihin laittomuuksiin syyllistyneitä maanpetturuudesta? Analysoimme tilannetta ja harkitsemme näin toimimista, hän sanoi videolla, joka julkaistiin erään paikallisen median Facebook-sivulla.

Perjantaina komissio tapasi puolueiden edustajia keskustellakseen mahdollisista muutoksista vaalijärjestelmään. NLD:n edustajia ei osallistunut kokoukseen.

Juntta perusteli vallankaappaustaan vaalivilpillä, kun NLD sai murskavoiton marraskuun vaaleissa. Asian Network for Free Elections -tarkkailujärjestön mukaan vaalitulos kuitenkin pitkälti noudatteli kansan tahtoa.

Juntan johtaja valmis lykkäämään vaaleja

Sotilasjuntan johtaja, kenraali Min Aung Hlaing sanoo, että Aung San Suu Kyi voi hyvin ja saapuu oikeudenkäyntiinsä lähipäivinä. Kenraali kertoi asiasta hongkongilaiselle Phoenix TV -televisiokanavalle ensimmäisessä tv-haastattelussaan vallankaappauksen jälkeen.

Aung San Suu Kyitä ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet määrättiin kotiarestiin. Häntä syytetään muun muassa koronarajoitusten rikkomisesta vaalikampanjassaan, korruptiosta ja laittomista radiopuhelimista. Hänen asianajajiensa mukaan syytteet on tekaistu ja heidän on ollut vaikea päästä puhumaan päämiehensä kanssa yksityisesti.

Aung San Suu Kyin odotetaan esiintyvän oikeudenkäynnissään maanantaina. Asian käsittely on lykkääntynyt viikkokausia.

Vallan kaapattuaan armeija julisti vuoden mittaisen poikkeustilan ja sanoi, että sen jälkeen järjestetään uudet monipuoluevaalit.

– Se, mitä haluamme, on liittovaltio, joka perustuu monipuoluedemokratiaan ja osavaltioiden vapaaehtoiseen liittolaisuuteen. Jos tilanne sallii, toivomme saavuttavamme tämän vuodessa, ja ellei, lykkäämme asiaa puolella vuodella, Min Aung Hlaing sanoi Phoenix TV:lle.

Vallankaappaus suisti Myanmarin kaaokseen ja halvaannutti sen talouden. Paikallisen tarkkailujärjestön mukaan yli 800 ihmistä on kuollut juntan ryhdyttyä tukahduttamaan mielenosoituksia voimakeinoin.

Min Aung Hlaing kuitenkin väitti haastattelussa, että kuolleita olisi vain noin 300 ja että 47 poliisia olisi kuollut ja 200 loukkaantunut.