Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Euroviisuihin Hollannin Rotterdamiin matkannut Harri Laine heiluttaa torstain semifinaalissa Suomen lippua ja luottaa vahvasti Suomen edustajan Blind Channelin finaalipaikkaan

Euroviisujen toinen semifinaali mitellään tänä iltana, ja lavalle nousee myös Suomen edustaja Blind Channel. Yhtye esittää kappaleensa Dark Side semifinaalin loppupuolella neljäntenätoista.

Euroviisujen isäntämaahan matkustaa yleensä valtava joukko viisuturisteja, mutta koronaviruspandemia on luonnollisestikin vaikuttanut asiaan. Viisuisäntä Hollanti on antanut Euroviisuille luvan ottaa kuhunkin esityksen yleisöön 3 500 katsojaa.

Rajoituksista sun muista huolimatta tänäkin vuonna Euroviisuissa heiluu Suomen lippu, siitä pitää huolen ainakin Rotterdamiin saapunut Harri Laine, joka suuntasi torstaina toiseen semifinaaliin.

– Kaikki ovat toivottaneet kauheasti onnea matkaan. Kyllä tämä vaati hyviä hermoja. Vähän on jännittänyt, kun kaikki jää viime tippaan, kun samana päivänä on koronatesti ja muut. Pidän itseäni aikalailla matkustamisen ammattilaisena, mutta silti huomaa, että on pitänyt keskittyä, että kaikki on mukana. Jos kännykkä varastetaan, siinä menevät koronatestit ja liput, Laine kuvailee viisumatkaa korona-aikana.

Laineen mukaan viisuareenalle suuntaavilla tulee olla negatiivinen tulos samana päivänä tehdystä koronatestistä.

Laine luottaa vahvasti Suomen menestykseen semifinaalissa.

– Jos joku näkee Suomen lipun ja kysyy, aion sanoa, että sen verran olen seurannut ja kuunnellut kappaleita kuukausien ajan, että tänään Suomi voittaa. Sitähän ei paljasteta tänään, ne pisteet paljastetaan vasta sitten finaalin jälkeen, Laine sanoo.

– Uskon, että näistä viisuista tulee Lordin jälkeen paras sijoitus. Minulla on vahva usko. Uskoin pitkään, että Suomi voittaa (Euroviisut), mutta kun on katsonut vedonlyöntejä, se on pudonnut kymmenen ulkopuolelle, mutta sekin on hyvä sijoitus. Nyt on paljon laatua, hyvä porukka ja esittää hyvin, ihan niin kuin laulaisi levyltä, Laine kehuu Blind Channelia.

Liput viime tingassa myyntiin

Viidettätoista kertaa viisuissa oleva Laine osti liput Rotterdamin Euroviisuihin vuosimallia 2020 heti kun ne tulivat myyntiin vuonna 2019.

– Hotelli minulla oli silloin varattuna Haagista, täällä oli kaikki loppuunmyyty heti. Kun viisufaneja oli tulossa normaali määrä, ei täällä Rotterdamissa ollut enää juuri mitään vapaana. Sittenhän lippujen hinnat palautettiin ja hotelli maksoi rahat takaisin, Laine muistelee.

Myöhemmin viime vuoden viisuihin lipun ostaneille annettiin mahdollisuus ostaa liput tämän vuoden Euroviisuihin. Päätös piti tehdä nopeasti, sillä Laineen mukaan tieto mahdollisuudesta ostaa liput tuli vasta pari viikkoa sitten.

– Hotelli minulla oli varattu vuosi sitten, kun uuden kerran päätettiin, että kisat ovat Rotterdamissa. Hotellista ei olisi enää palautettu rahoja ollenkaan, joten päätin yrittää lippua. Jos olisin saanut hotellin peruttua ja rahat takaisin, en olisi varmaan lähtenyt sitten, koska kukaan meidän viisuporukastamme ei halunnut lähteä, tylsä lähteä yksin.

Eri maiden liput eivät liehu yleisön joukossa

Laineen mukaan liput oli helppoa saada. Hän uskoo, että ihmisillä ei ole ollut innostusta lähteä viisuihin tänä vuonna.

– Veikkaan, että täällä on 90 prosenttia hollantilaisia. Ihan muutamia muiden maiden lippuja on näkynyt. Yleensähän täällä on valtavasti lippuja eri maista. Finaali on se mikä kiinnostaa enemmän näitä viisuilijoita.

Tunnelmaan vaikuttaa myös se, että Euroviisujen erilaisia oheistapahtumia ei Rotterdamissa ole järjestetty koronan vuoksi.

– Euroviisukylää kaipaan, siellä on kaikkia tapahtumia aina. Kööpenhaminassa aikanaan oli valtavasti esiintyjiä, harjoitusten välipäivinä edustajat kävivät esiintymässä, täällä ei ole mitään sellaista. Ehkä koronarajoitusten puitteissa olisi voinut järjestää jotain tällaista. Koristelua on toki kaupungilla, mitä viisufanit aina odottavat näkevänsä, Laine sanoo.

– Toinen asia ovat tietysti nämä ravintolat. Sää on aika viileä, joten terassilla on aika tylsää istua syömässä, että sitten on vaan take awayta hotellihuoneeseen. Että ei tämä ihan normaalia ole kuitenkaan, Laine sanoo ja naurahtaa.

Hollannissa ravintolat eivät saa tarjoilla sisätiloissa, mutta terasseilla saa syödä tiettyjen rajoitusten puitteissa.

17 maata toisessa semifinaalissa

Suomen aikaa kello 22 alkaneessa semifinaalissa nähdään 17 maan edustajat: Suomi, San Marino, Viro, Tshekki, Kreikka, Itävalta, Puola, Moldova, Islanti, Serbia, Georgia, Albania, Portugali, Bulgaria, Latvia, Sveitsi ja Tanska. Näistä kymmenen etenee lauantain finaaliin.

Euroviisuekspertti Anna Muurinen kallistui keskiviikkona sen kannalle, että Blind Channelia kuultaisiin myös lauantain finaalissa.

Muurisella on pitkä viisutausta. Hän muistaa pätkiä vuoden 1980 kisoista, kun oli viisivuotias, mutta vuosi 1987 oli käänteentekevä. Tuolloin Muurinen otti Euroviisut nauhalle.

– Se oli menoa, se jäi sitten päälle. Silloin Erkki Toivanen selosti ne, ja muistan vieläkin sen selostuksen. Ne kolme tuntia olivat ihan mahtavat, se oli semmoista ihanaa Eurooppa-aatetta ennen Euroopan unioniin liittymistä, sivistynyttä ja syvällistä, Muurinen kertoi STT:lle keskiviikkona.

– Silloin Suomella oli (edustuskappaleena) Sata salamaa ja me menestyttiinkin aika hyvin. Siitä lähti minun varsinainen euroviisudiggailuni.

Kansainväliset viisufanit riemastuivat Suomen kappaleesta

Euroviisuista tietokirjankin kirjoittanut Muurinen on seurannut jälleen myös kansainvälisiä reaktioita Suomen viisuvalintaan.

– Olin aika yllättynyt siitä, että heti kun se valittiin Suomessa, kansainväliset viisufanit olivat aika riemastuneita. Se ei kuitenkaan ole millään lailla euroviisumusiikkia eikä osu minun henkilökohtaiseen makuuni lainkaan. Mutta minäkin kuulen siitä biisistä sen, että se on todella hienosti tehty, Muurinen sanoi.

– Siinä on tarttumakohtia minunkin kaltaiselleni kuuntelijalle, joka ei samaistu tuollaiseen ahdistukseen lainkaan. Minulla se purkautuu varmaan eri lailla, en tavoita tuota fiilistä.

Niin semifinaaleissa kuin finaalissa tulokset määrittyvät yleisön sekä ammattilaisraatien antamien pisteiden kautta.

– Musiikkialan ammattilaisraadit tulevat hekin kuulemaan biisin musiikilliset ansiot. Tässä on myös se hyvä puoli, että kun tämä on oikeasti hyvä sävellys, siinä on hieno rakenne, niin silläkin pääsemme aika pitkälle, Muurinen arveli.

Dark Side uponnut suomalaisiin

Muurisen mukaan tänä vuonna näyttää, että Suomi todella seisoo edustuskappaleen takana.

– On ollut hirveän riemastuttavaa, että tavalliset suomalaiset ovat tuntuneet tykkäävän tosi paljon tästä. Olen saanut koko kevään kommentteja, että nyt on kyllä Suomella hyvä laulu. Se on minusta upeaa, koska se on, mitä me tarvitsemme, että kansana olisimme oman biisimme takana, Muurinen kertoi.

– Ihmiset, joista ei ikinä ajattelisi, että he kuuntelevat tämäntyylistä musiikkia, saattavat tulla ruokakauppajonossa sanomaan, että on muuten Suomella tosi hyvä kappale tänä vuonna. Ainakin olemme onnistuneet valitsemaan suomalaista sielunmaisemaa kuvaavan laulun. Silloinhan me kerromme juuri meidän kulttuuristamme tuolla, ja se on todella kiva.

Kiinnostavaa on se, ketkä Euroviisuissa tänä vuonna äänestävät.

– Vaikka musiikillisesti ajattelisin, että ilman muuta (Blind Channel) menee finaaliin, voi Euroviisuissa tapahtua mitä vain. Se mikä on kivaa, on se, etten ole yhtään kommenttia mistään lukenut, että kukaan olisi biisistä loukkaantunut tai ärsyyntynyt. Luulisi, että tuollainen keskisormen heiluttelu ärsyttäisi, mutta ei sitten kuitenkaan. Ihmiset tuntuvat ymmärtävän, mikä tämän kappaleen idea on.

Euroviisuissa keskisormen näyttäminen on kiellettyä, joten Blind Channel on päätynyt maalaamaan keskisormensa punaisiksi.

Finaalissa nähdään ensimmäisestä ja toisesta semifinaalista jatkoon päässeet 20 esitystä sekä suoraan finaaliin pääsevät viisi suurta rahoittajamaata eli Italia, Espanja, Britannia, Saksa ja Ranska sekä kisojen isäntämaa eli Hollanti.

Suomalaiset voivat äänestää tämän illan semifinaalissa sekä finaalissa. Suomessa ei voi äänestää Blind Channelia.

Toinen semifinaali:

– San Marino, edustaja Senhit, kappale Adrenalina

– Viro, Uku Suviste, The Lucky One

– Tshekki, Benny Cristo, Omaga

– Kreikka, Stefania, Last Dance

– Itävalta, Vincent Bueno, Amen

– Puola, Rafal, The Ride

– Moldova, Natalia Gordienko, Sugar

– Islanti, Dadi og Gagnamagnid, 10 Years

– Serbia, Hurricane, Loco Loco

– Georgia, Tornike Kipiani, You

– Albania, Anxhela Peristeri, Karma

– Portugali, The Black Mamba, Love Is On My Side

– Bulgaria, Victoria, Growing Up Is Getting Old

– Suomi, Blind Channel, Dark Side

– Latvia, Samanta Tina, The Moon Is Rising

– Sveitsi, Gjon's Tears, Tout l'Univers

– Tanska, Fyr Og Flamme, Öve Os På Hinanden