Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Tanska aikoo tuoda Syyrian leireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä, joilla on Tanskan kansalaisuus

Tanskan hallitus aikoo tuoda Syyriassa sijaitsevilta leireiltä maahan 19 lasta ja kolme äitiä, kertoi Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod tiedotustilaisuudessa. Tanskalaismediaan etukäteen levinneiden tietojen mukaan kolmella maahan tuotavalla äidillä on Tanskan kansalaisuus.

Maahan tuotavista lapsista 14 on saapuvien naisten lapsia. Viisi muuta lasta halutaan tuoda maahan ilman leireille jääviä äitejään. Mediatietojen mukaan näillä Tanskaan liitetyillä äideillä ei ole maan kansalaisuutta. Näiden viiden lapsen tuonti Tanskaan vaatii äitien lupaa, jota ei ole vielä saatu.

Kyseessä on huomattava suunnanmuutos hallitukselta, jonka pääministeri Mette Frederiksen oli useita kertoja vakuutellut, ettei Tanska nouda kansalaisiaan Syyrian leireiltä.

– He ovat jättäneet Tanskan ja lähteneet osaksi Islamilaista valtiota (äärijärjestö Isis). Lapset ovat kamalissa oloissa, mutta meidän näkemyksemme mukaan se ei tarkoita sitä, että ihmiset, jotka ovat kääntäneet selkänsä Tanskalle, tulisivat takaisin, Frederiksen kommentoi vielä muutama kuukausi sitten.

Päätökseen on arveltu vaikuttaneen Tanskan poliisitiedustelun tekemä selvitys, jonka mukaan lasten radikalisoitumisen riski Syyriassa on suuri.

Poliisin mukaan lapsia ei ollut mahdollista tuoda maahan kokonaan ilman äitejään. Lapsista vanhimpien kerrotaan olevan 12-vuotiaita.

Norjassa annettiin tuomio Isisin toimintaan osallistuneelle naiselle

Norjassa oikeus antoi toukokuun alussa kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion äärijärjestö Isisin toimintaan osallistuneelle naiselle. Naisen katsottiin avustaneen Isisin toimintaa hoitamalla kotia ja lapsia. Nainen noudettiin al-Holin leiriltä Norjaan toissa vuonna, kun toinen hänen lapsistaan sairastui vakavasti.

Suomessa keskusrikospoliisi on tutkinut kahta Syyrian al-Holin leiriltä palannutta naista ihmiskaupasta epäiltynä, kertoi Helsingin Sanomat alkukuusta. Toisen esitutkinta oli päätetty näytön puuttumisen vuoksi. Ulkoministeriö kotiutti viime vuoden joulukuussa kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan Suomeen al-Holin leiriltä Syyriasta.