Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Eduskunta äänestää EU:n elpymispaketista, Niko Ranta-ahon uusista huumerikosepäilyistä syyteratkaisu tänään, Euroviisujen ensimmäinen semifinaali mitellään illalla

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Jätevesistä tutkittavien huumeiden käyttömäärät ovat kolminkertaistuneet vuodesta 2012

Amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet vuodesta 2012, osoittavat THL:n jätevesitutkimukset.

Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt Suomessa entisestään etenkin pääkaupunkiseudulla.

Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin viime maaliskuussa mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Amfetamiinin käyttö yleistyi myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.

Sen sijaan kokaiinin käyttömäärien kasvu on tasaantunut.

Eduskunta äänestää tänään EU:n elpymispaketista

Eduskunnan täysistunnossa äänestetään tänään EU:n elpymispaketin ja monivuotisen budjetin mahdollistavasta omien varojen päätöksestä.

Päätöksen hyväksymiseen tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö annetuista äänistä, joten hallituspuolueiden äänet eivät yksin riitä, vaan tukea tarvitaan myös opposition puolelta.

Asiasta oli tarkoitus äänestää jo viime viikolla, mutta äänestys lykkääntyi, koska elpymispakettia vastustavat perussuomalaiset pitkittivät äänestystä edeltävää keskustelua. Yli neljä päivää jatkunut keskustelu elpymispaketista päättyi eduskunnassa lauantaina aamuyöllä.

Kevään ylioppilastutkintojen tulokset julkaistaan tänään

Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) lähettää tänään kevään ylioppilastutkintojen tulokset lukioille. Tulokset lähetetään lukiolle kello 9. Samalla YTL julkaisee kevään pisterajat verkkosivuillaan.

Lukio voi ilmoittaa tulokset kokelaille heti. Jokainen kokelas saa tietää omat tuloksensa omasta lukiostaan lukion ilmoittamasta ajankohdasta alkaen.

Tämän kevään ylioppilastutkintoon ilmoittautui yhteensä noin 47 000 kokelasta. Luku oli noin 4 000 enemmän kuin viime vuoden keväällä. Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun ylioppilaskirjoitukset järjestettiin poikkeusoloissa pandemian takia. YTL muun muassa jakoi reaaliaineiden ja matematiikan kokeet usealle päivälle.

Niko Ranta-ahon uusista huumerikosepäilyistä syyteratkaisu tänään

Syyttäjä kertoo tänään Katiska-huumevyyhdissä tuomitun Niko Ranta-ahon uusista rikossyytteistä. 33-vuotias Ranta-aho on pääepäilty jutussa, jossa poliisin mukaan rikollisryhmä salakuljetti ja yritti salakuljettaa Suomeen suuren määrän huumeita marras-tammikuussa.

Uudet rikosepäilyt sijoittuvat aikaan, jolloin Katiska-juttu oli vielä kesken Helsingin käräjillä, mutta Ranta-aho vapaalla jalalla. Ranta-aho istui Katiskan takia tutkintavankeudessa lähes vuoden, mutta pääsi vapaaksi viime vuoden kesäkuussa.

Käräjäoikeus antoi tuomion Katiska-vyyhdistä viime kuussa. Ranta-aho tuomittiin 11 vuoden vankeuteen.

Presidentti Biden kertoi Netanjahulle tukevansa tulitaukoa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut Israelin pääministeri Benjamin Netanjahulle tukevansa tulitaukoa, kerrotaan Valkoisesta talosta. Bidenin ei kuitenkaan kerrottu vaatineen tulitaukoa Israeliin ja palestiinalaisalueille.

Toisin kuin presidentti Biden muut maailman johtajat ja moni hänen edustamastaan demokraattipuolueesta ovat vaatineet välitöntä tulitaukoa.

Tuoreimmissa, päälle viikon kestäneissä sotatoimissa on kuollut noin 200 palestiinalaista ja kymmenen israelilaista. (Lähde: AFP)

Israelin kerrotaan jatkaneen yöllä ilmaiskuja Gazaan

Israelin ilmaiskut Gazaan ovat jatkuneet yön aikana. Asiasta uutisoi Times of Israel -lehti, joka pohjaa tietonsa palestiinalaismedioihin. Lisäksi uutistoimisto AFP on julkaissut tuoreita kuvia yön aikana tehdyistä iskuista.

Israelin asevoimat eivät olleet vielä aamuneljän aikaan vahvistanut iskuja.

Times of Israel kirjoittaa myös, että Israelin asevoimat ovat iskeneet Hamasin meriteitse käytettäviin hyökkäysaluksiin. Se pohjaa tietonsa palestiinalaismedioihin.

Qatarilaismedia al-Jazeera kirjoittaa, että yli 200 palestiinalaista on kuollut yli viikon kestäneiden sotatoimien aikana. Kymmenen israelilaisen kerrotaan kuolleen.

Espanjan Pohjois-Afrikassa sijaitsevaan Ceutaan saapui päivän aikana tuhansia siirtolaisia

Ainakin 5 000 siirtolaista on saapunut maanantain aikana Espanjalle kuuluvaan Ceutaan Pohjois-Afrikassa. Noin tuhannen kerrotaan olevan alaikäisiä.

Espanjalaisviranomaisten mukaan kyseessä on kaikkien aikojen päiväennätys.

Siirtolaiset saavuttivat Marokon naapurissa sijaitsevan espanjalaiskaupungin uimalla tai kävelemällä rantoja pitkin Marokosta matalan laskuveden aikana. Yhden kerrotaan hukkuneen matkalla.

Punaisen Ristin tarkastuksen jäljiltä tulijat vietiin siirtolaisten vastaanottokeskukseen. (Lähde: AFP)

Voimakas sykloni runnoo Intiaa - ainakin 20 ihmistä kuollut

Intiassa ainakin 20 ihmisen tiedetään kuolleen voimakkaan Tauktae-syklonin takia. Sykloni rantautui Intian länsirannikolle maanantai-iltana, mutta myrskyä edelsi jo viikonloppuna rajuilmat. Paikallismedian mukaan kyseessä on kovin aluetta koetellut myrsky 30 vuoteen.

Gujaratin osavaltiossa on evakuoitu arviolta 200 000 ihmistä syklonin tieltä. Evakuoitujen joukossa on koronaviruspotilaita alueen sairaaloista. (Lähde: AFP)

Euroviisuhuuma käynnistyy toden teolla, sillä illalla mitellään ensimmäinen semifinaali

Euroviisuhuuma käynnistyy tänään toden teolla, sillä ensimmäinen semifinaali mitellään illalla. Tämän illan semifinaalissa 16 maata kisaa lauantain finaaliin pääsystä. Semifinaali alkaa Suomen aikaa kello 22 ja kestää puolilleöin.

Suomen edustaja Blind Channel esittää kappaleensa torstaina toisessa semifinaalissa. Kustakin semifinaalista lauantain finaaliin matkaa kymmenen esitystä.

Euroviisut järjestetään Hollannin Rotterdamissa. Laulukilpailu oli määrä järjestää Rotterdamissa jo viime vuonna, mutta tuolloin Euroviisut peruttiin koronaviruspandemian vuoksi. Tämän vuoden tapahtuma järjestetään tiukkojen koronarajoitusten puitteissa.