Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronavuosi palautti työttömyyskassojen jäsenmäärät nousuun – uusien nuorten jäsenten määrä lisääntyi lähes puolella

Nuoria aikuisia liittyi työttömyyskassojen jäseniksi viime vuonna lähes puolet enemmän kuin edellisvuonna, kertoo Työttömyyskassojen yhteisjärjestö.

Järjestö keräsi tiedot 17 eri kassasta. Niihin liittyi koronavuonna runsaat 80 000 korkeintaan 30-vuotiasta ihmistä, kun vuonna 2019 ne keräsivät vajaat 56 000 samanikäistä uutta jäsentä. Kasvua oli 45 prosenttia.

Määrällisesti eniten nuoria aikuisia liittyi yleiseen työttömyyskassaan (YTK), joka houkutteli yli 70 prosenttia enemmän uusia jäseniä kuin vuotta aiemmin. Suhteellisesti kasvua oli vielä enemmän Lääkärien työttömyyskassaan liittyneiden nuorten määrässä, jossa nuorten aikuisten hakemusmäärät kasvoivat 86 prosenttia.

– Viime vuonna koronan aiheuttamat lomautukset ovat lisänneet kassajäsenyyden merkitystä entisestään, yhteisjärjestön toiminnanjohtaja Aki Villman kertoo tiedotteessa.

Usean vuoden pudotus pysähtyi

Kaiken kaikkiaan työttömyyskassoihin kuului viime vuoden lopussa lähes kaksi miljoonaa palkansaajaa ja yrittäjää. Kassoista selvästi suurin on YTK, johon kuului vuoden päätteeksi lähes puoli miljoonaa jäsentä. Järjestö kertoi tämän vuoden huhtikuussa rikkoneensa 500 000 jäsenen rajapyykin.

Kaikkien työttömyyskassojen jäsenmäärät kasvoivat kolmella prosentilla viime vuonna. Jäsenmäärät palasivat lähelle vuoden 2015 tasoa, jonka jälkeen ne lähtivät laskuun.

Villman kuvailee kaiken kaikkiaan yhteenlaskettua jäsenmäärää vakaaksi.

– Lisääntynyt työttömyys voi aiheuttaa pientä nousua jäsenmäärissä ja vastaavasti hyvinä aikoina jäsenmäärä voi laskea hieman. Myös suurten ikäluokkien eläköityminen voi näkyä luvuissa, hän sanoo tiedotteessa.

Suomessa on nykyisin yhteensä 21 työttömyyskassaa.