Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Maailmantalouden huima kasvu herättää jo huolta talouden ylikuumenemisesta – Nordean Koivu:"Jos tulee inflaatio, keskuspankki joutuu koronnostoilla viilentämään tilannetta"

Voimakkaasti elvyttävän talouspolitiikan seurauksena maailmantaloudessa voidaan nähdä ylikuumenemisen merkkejä, varoittaa Nordea .

Pankin mukaan maailmantalouden kasvuvauhti kiihtyy koronarajoitteiden purkautuessa nopeimmaksi lähes 50 vuoteen. Suomessakin talouden odotetaan kasvavan sekä tänä että ensi vuonna 3 prosentin tahtia.

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu huomauttaa, että viime vuonna myös maailmantalouden lasku oli rajuinta 50 vuoteen.

– Tämä on korjausliike. Tästä pitäisi aika varmaan puhua aika paljon enemmän toipumisesta kuin kasvusta, Koivu sanoo STT:lle.

Koivun mukaan länsimaissa suurimmat hyppäykset ylöspäin otetaan kesän aikana, minkä jälkeen nousutahti alkaa jo hiipua. Nordea arvioi, että Suomi palautuu pikavauhtia tilanteeseen, jossa suurimpana kasvun esteenä nähdään työvoiman saatavuus.

– Pelkona on, että länsimaissa törmätään samanlaiseen kasvun lasikattoon, missä oltiin ennen pandemiaa ja tuottavuuskehitys olisi taas todella heikkoa.

Yhdysvallat ylikuumenee, Eurooppa toipuu pidempään

Toisena huolena on talouden mahdollinen ylikuumeneminen suurten elvytyspakettien seurauksena. Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin tuore hallinto on esitellyt tuhansien miljardien arvosta elvytyshankkeita.

– Se täytyy yhtenä riskinä nostaa esille, että jos toipuminen menee kaikkien toiveiden mukaan, siitä voi tulla todella vauhdikas. Silloin voi alkaa puhua talouden ylikuumenemisestakin, Koivu sanoo Yhdysvaltain tilanteesta.

– Jos tulee laaja-alaisempia hintakierteitä ylöspäin ja pysyvämpi inflaatio, kyllä keskuspankki joutuu koronnostoilla viilentämään tilannetta.

Euroopan osalta hän ei ole huolissaan ylikuumenemisesta, sillä Euroopassa on hänen mukaansa yhä pitkä matka toipumiseen. Joillakin euromailla toipumisen tarvetta riittää pitkälle ensi vuoteen, Koivu arvioi.

Hänen mukaansa on vielä hyvin epäselvää, onnistutaanko kiihdyttämään pysyvästi tuottavuuskehitystä vai jättääkö kriisi vain kohonneet velka-asteet jälkeensä.

Koronan aikana kertyneiden säästöjen kuluttaminen ja vahvana jatkuva elvytys tukee talouksien erittäin nopeaa toipumista.

Talouden toipuminen laaja-alaista

Nordea pitää Suomen talouden lähiajan näkymiä myönteisinä talouden toipumisen ollessa laaja-alaista.

Palvelualoilla odotetaan koronavuoden aikana patoutuneen kulutuskysynnän purkautumista kesän myötä. Teollisuudessa tilauskirjat ovat alkaneet täyttyä, ja asuntomarkkinoiden imu vauhdittaa rakentamista.

– Nordean korttimaksutilastot osoittavat kotimaisen kulutuksen toipumisen alkaneen huhtikuun lopulla. Työllisyyden kasvu sekä kotitalouksien säästämisasteen normalisoituminen tukevat talouden kasvua tänä ja ensi vuonna, arvioi ekonomisti Juho Kostiainen.

Hän huomauttaa kuitenkin, että osa kuluttajien rahoista valuu Suomen ulkopuolelle matkailun elpyessä.