Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

EU:n ulkoministerit koolle Brysseliin – Haavisto ja Tuppurainen jäävät elpymispakettiäänestyksen takia pois

EU:n ulkoministerit ovat tänään koolla Brysselissä. Asialistalla ovat muun muassa unionin transatlanttiset suhteet sekä tilanne Länsi-Balkanilla. Muita aiheita ovat tilanne Afganistanissa Yhdysvaltojen vetäytymispäätöksen jälkeen, suhteet Venäjään ja tilanne Lähi-idässä.

Ulkoministerit myös keskustelevat videoyhteydellä Yhdysvaltojen ilmastolähettilään John Kerryn kanssa, ja arktinen yhteistyö on todennäköisesti yksi aiheista. Ulkoministeriön mukaan Suomi tukee EU:n ja Yhdysvaltojen vuoropuhelun käynnistämistä turvallisuuden ja puolustuksen saroilla ja yhteistyön tiivistämistä ilmastonmuutoksen kaltaisiin maailmanlaajuisiin haasteisiin vastaamisessa.

Länsi-Balkanin osalta Suomi korostaa ulkoministeriön mukaan sitä, että Länsi-Balkanin maiden EU-jäsenyyden mahdollisuudesta on tärkeää pitää kiinni, koska jäsenyyden edellyttämät uudistukset ovat maiden kansalaisille hyödyllisiä jo ennen unionin jäsenyyttä. Siksi ministeriön mukaan esimerkiksi Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyysprosessissa tulisi edetä.

– Lisäksi EU:n mittava tuki koronapandemian aikana tulisi tehdä näkyvämmäksi alueen maissa, ulkoministeriön tiedotteessa sanotaan.

Huomenna tiistaina Brysseliin kokoontuvat eurooppaministerit.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) eivät osallistu alkuviikon kokouksiin Brysselissä. Syynä on keskiviikon äänestys EU:n elpymispaketista. Ministerit jättävät kokousmatkat väliin, jotta eivät joudu karanteenin takia olemaan poissa tiukaksi ennakoidusta äänestyksestä.

Maanantain ulkoministerikokouksessa Suomea edustaa valtiosihteeri Johanna Sumuvuori.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 7.02: Ulkoministerit ovat koolla tänään, eivät tänään ja huomenna.