Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sinäkin voit kertoa omat ideasi Euroopan tulevaisuudesta, tee se tässä – ylivoimainen enemmistö haluaa, että kansalaisten näkemykset otetaan paremmin huomioon

Tänään Eurooppa-päivänä avataan virallisesti Strasbourgissa Euroopan tulevaisuuskonferenssi, joka tarjoaa EU-kansalaisille mahdollisuuden keskustella Euroopan tulevaisuudesta, tavoitteista ja haasteista.

Osallistua voi tällä suomenkielisellä verkkosivulla. Vastaavat sivut on julkaistu myös muilla EU:ssa käytössä olevilla kielillä.

Konferenssi järjestetään Euroopan parlamentin, neuvoston ja Euroopan komission johdolla. Tavoitteena on, että konferenssi esittää ensi kevääseen mennessä johtopäätöksensä ja antaa ohjeita Euroopan tulevaisuutta varten.

Yhteisen verkkoalustan lisäksi konferenssiin kuuluu myös tapahtumia, joita voivat järjestää niin kansalaiset, organisaatiot kuin myös alueelliset ja paikalliset viranomaiset.

Ehdotuksia tekevät myös eurooppalaiset kansalaispaneelit. Konferenssin täysistunnoissa on mukana Euroopan parlamentin, neuvoston ja Euroopan komission edustajia, kaikkien kansallisten parlamenttien edustajia sekä kansalaisia.

Eurobarometri-tutkimuksen mukaan kolme neljäsosaa eurooppalaisista uskoo, että tulevaisuuskonferenssilla on myönteinen vaikutus demokratiaan EU:ssa. Heistä 76 prosenttia pitää sitä tärkeänä edistysaskeleena demokratialle EU:ssa. Tätä näkemystä kannattaa vastaajien selvä enemmistö EU:n kaikissa jäsenvaltioissa.

Eurooppalaisista ylivoimainen enemmistö (92 prosenttia) kaikissa jäsenvaltioissa haluaa, että kansalaisten näkemykset otetaan paremmin huomioon Euroopan tulevaisuudesta tehtävissä päätöksissä.

Eurooppalaisista 45 prosenttia ilmoittaa kannattavansa EU:ta yleisesti mutta olevansa eri mieltä siitä, miten EU:ta on tähän mennessä rakennettu.

Eurobarometriin haastateltiin kaikissa 27 EU-maissa yhteensä yli 27 000:ta henkilöä viime vuoden lopulla, mutta tulokset julkistettiin vasta äskettäin.