Vain kolmannes taloyhtiöistä kerää varoja etukäteen tulevia remontteja varten

Taloyhtiöissä ymmärretään, että on tärkeätä varautua tuleviin remontteihin, kertoo Kiinteistöliitto. Liiton kyselyn vastaajista yli 60 prosenttia oli sitä mieltä, että taloyhtiön tulisi kerätä varoja etukäteen tulevia hankkeita varten.

Varautumisesta on keskusteltu lähes 70 prosentissa taloyhtiöistä.

Varoja kerätään kuitenkin huomattavasti harvemmassa taloyhtiössä. Vain kolmannes taloyhtiöistä on kerännyt varoja etukäteen korjaushankkeita varten.

– Keräämällä osan hankkeen rahoituksesta etukäteen yhtiö pystyy jakamaan osakkaille kohdistuvaa maksurasitusta useammalle vuodelle. Tällöin vastiketasot pysyvät matalampina ja maksuvaikeuksia voidaan ennaltaehkäistä, muistuttaa Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa etukäteen kerätyt varat auttavat yhtiötä myös toteuttamaan hankkeita tilanteissa, joissa pankki vaatii yhtiöltä omarahoitusosuutta lähteäkseen rahoittamaan hanketta.

Pienten yhtiöiden lainansaantihaasteet korostuvat Kiinteistöliiton kyselyn vastauksissa. Varsinkin viiden huoneiston ja sitä pienempien yhtiöiden osalta rahoitusta ei usein ole saatavissa pankeilta, vaan korjausten rahoitus tulee järjestää osakkaiden henkilökohtaisten lainojen kautta.

Kyselyn mukaan enintään kymmenen huoneiston yhtiöistä lähes 15 prosenttia kertoi kokeneensa ongelmia lainansaannissa. Yli kymmenen asunnon yhtiöistä lainansaantiin liittyviä ongelmia oli kokenut vain runsaat kolme prosenttia lainaa hakeneista yhtiöistä.

Alueelliset erot merkittäviä

Kiinteistöliiton mukaan myös alueelliset erot ovat merkittäviä. Lisäksi vuokranantajien suuri osuus taloyhtiön osakkaista aiheuttaa haasteita lainan saannissa.

– Kyselymme vastaukset vahvistivat aiempia näkemyksiä taloyhtiöiden lainansaantihaasteista. Haasteita kohtaavat varsinkin pienet yhtiöt, syrjäisempien seutujen yhtiöt sekä yhtiöt, joissa vuokranantajien osuus on yli 30 prosenttia, Järvinen sanoo.

Uudiskohteiden velat lyhenevät nopeasti

Kiinteistöliitto arvioi, että paljon puhutut uudiskohteiden suuret taloyhtiölainat lyhenevät nopeasti. Vuosina 2010–2014 rakennetuissa taloissa hieman alle puolella oli velkaa jäljellä alle 100 000 euroa tai ei lainkaan. Vuosina 2015–2019 rakennetuilla taloillakin vastaava osuus oli 17 prosenttia.

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen varoitti tiistaina, että taloyhtiölainat voivat hämärtää asunnonostajien käsitystä asumisen kokonaismenoista ja houkutella ostamaan omaan velan- ja vastikkeenhoitokykyyn nähden kalliita asuntoja.

Kiinteistöliiton mukaan osakkaiden kasvavia maksuvaikeuksia ei ole toistaiseksi noussut juuri näkyviin.

Peruskorjaukset lisänneet maksuvaikeuksia

Taloyhtiöiden velkamäärät ovat kasvaneet myös 1970- ja 1980-luvulla rakennetuissa yhtiöissä, joissa peruskorjaukset ovat tulleet ajankohtaisiksi.

Taloyhtiöissä, jotka ovat valmistuneet vuoden 2010 jälkeen, osakkaiden maksuvaikeuksien lisääntymisestä kertoi noin kolme prosenttia kyselyyn vastanneista. Ennen vuotta 1980 valmistuneissa taloissa maksuvaikeudet ovat lisääntyneet noin seitsemässä prosentissa taloyhtiöistä.

Huhtikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi yli 3 700 taloyhtiöitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut