Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Itä-Suomeen sataa perjantaiksi runsaasti lunta, ajokeli on erittäin huono – "Voi tulla laajalti 10–20 senttiä"

Itäisessä Suomessa perjantaihin voidaan herätä korkeiden kinosten keskeltä. Ilmatieteen laitos kertoo, että torstai-iltana idässä alkaneet lumisateet jatkuvat perjantaiaamuun asti ja ajokeli on erittäin huono.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Pyry Poutasen mukaan Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon ja Kainuuseen on perjantaiaamuksi odotettavissa jopa 20 senttiä lunta.

– Tähän aikaan keväästä olomuodon ennustaminen on aika vaikeaa. Jos sade tulee lumena, se on aika märkää lunta. Parhaiden arvioiden mukaan lunta voi tulla laajalti 10–20 senttiä, Poutanen kertoo.

– Lumi sulaa kyllä nopeasti pois. Se on siellä yön ja aamun riesana, ja sitten se lähtee varsinkin tieverkolta nopeasti sulamaan.

Perjantaina sadealue liikkuu Koillismaan kautta Lappiin. Lapissa sataa laajasti lunta ja voimassa on huonon liikennesään varoitus. Lämpötilat ovat nollan molemmin puolin.

Maan etelä- ja keskiosissa päivä on suurimmaksi osaksi poutainen, ja lämpötilat hivuttautuvat 5–8 asteeseen. Vesisadekuuroja tulee monin paikoin etelässä.

– Torstain tapaan Varsinais-Suomeen ja myös pääkaupunkiseudulle on sadekuuroja tiedossa, Poutanen sanoo.

Viikonloppuna lämpimämpää ja valoisampaa

Lauantaina sateet jatkuvat Pohjois-Lapissa, mutta muualla maassa sää on pääosin poutaista. Päivälämpötilat ovat lauantaina noin viiden ja kymmenen asteen välillä, viileintä on Lapissa ja itärajalla.

– Nyt idässä oleva sadealue väistyy lauantain kuluessa pois, ja lauantai on jo poutaisempi suuressa osassa maata. Kaakkoon voi tulla lauantaina sateita, mutta sen pidemmälle matalapaineen ei pitäisi tulla, Poutanen kertoo.

Sunnuntaina äitienpäivänä lämpötila nousee kymmenen asteen paremmalle puolelle suuressa osassa maata, ja ensi viikolle ennusteet näyttävät jo selvästi lämpimämpää.

– Maan etelä- ja keskiosissa voi sunnuntaina tulla vesisadekuuroja, mutta silloin on jo selkeästi parempaa säätä. Aurinko pääsee pilkahtelemaan.