Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Korkeasaaren eläintarhan portit ovat taas auki – eläimiä totutettiin yleisön paluuseen jo ennakkoon

Korkeasaaren eläimet saivat ensimmäistä kertaa vierailijoita viiteen kuukauteen, kun eläintarhan ovet avattiin maanantaina viiden kuukauden koronasulun jälkeen.

Korkeasaaren eläintarhan toimitusjohtaja Sanna Hellström kertoo, että päivä oli vilkas toukokuiseksi arkipäiväksi.

– Ajankohtaan nähden vilkas päivä, mutta saaren kokoon nähden ihan väljä päivä, Hellström kertoo STT:lle.

Eläimiä pääsee aluksi ihastelemaan ainoastaan saaren ulkotiloissa. Eläintalot, kuten trooppisten eläinten tilat, pysyvät yhä suljettuina kontaktien välttämiseksi.

– Nyt kun sää lämpenee, niin osa (trooppisista eläimistä) näkyy myös ulkona. Pikkuapinoilla ja papukaijoilla ja osalla kilpikonnista on myös ulkotilat. On kuitenkin käärmeitä, liskoja, hyönteisiä ja joitakin lintuja, jotka eivät näy ulos, Hellström kertoo.

Vaikka eläinmäärä trooppisissa taloissa on suuri, pinta-alallisesti eniten nähtävää on ulkona, Hellström muistuttaa.

Korkeasaaressa on myös uusia eläimiä, jotka kohtaavat vierailijoita ensimmäistä kertaa. Kolme uhanalaista persianlammasta muutti sulun aikana saareen Ruotsista ja Tallinnasta. Persianlampaat näyttivät tarkkailevan maailmaa kalliotarhansa kukkulalta heti avajaispäivänä, Hellström kertoo.

– Persianlampailla on iso tarha, ja talli on auki, halutessaan ne pääsevät sinne. Ne eivät kovin lähelle yleisöä joudu, elleivät halua.

Lisäksi partakorppikotkalle kuoriutui keväällä poikanen. Poikasta ei vielä pesästä näe, mutta kesän edetessä sen voi tarhassaan nähdä, Hellström ennustaa.

Poikkeuksellisen pitkä aika ilman yleisöä

Korkeasaaren eläimet olivat tänä keväänä poikkeuksellisen pitkän ajan yksin ilman vierailijoita. Vuosi sitten keväällä eläintarha oli suljettuna kaksi kuukautta. Normaalisti Korkeasaari on avoinna ympäri vuoden.

Hellströmin mukaan eläintarhan vuosi rytmittyy hiljaisten talvikausien ympärille. Talvea kohti kävijämäärä pienenee pikku hiljaa ja jälleen keväällä vilkastuu pikku hiljaa. Nyt eläimiä totutettiin ihmisten vierailuun poikkeuksellisen tauon jälkeen.

– Ennen kuin avattiin, meillä oli totutusvierailuja. Oli ryhmiä käymässä ihan sitä varten, että eläimet tottuisivat, ettei tule sitten isompi vierailijamäärä kertarysäyksellä.

– Meidän eläimet ovat tavallisesti hyvin tottuneita siihen, että on vierailijoita. Normaaliaikana eläimet eivät juurikaan reagoi siihen, että vierailijoita tulee. Uskon, että ne tottuvat taas nopeasti, Hellström jatkaa.

Toukokuussa hyvin tilaa vierailla, kesäillat ovat rauhallisia

Koronatilanteen vuoksi eläintarhaan mielivien tulee tehdä ennakkovaraus. Ennakkoilmoittautumisella saadaan rajoitetutta kävijämäärää sekä porrastettua kävijöiden saapumista.

Vielä on vaikea arvioida, miten paljon varauksia toukokuulle tehdään, eläintarhan toimitusjohtaja kertoo. Varauksia voidaan tehdä lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi säätilanteen mukaan.

– Vaikka olisi vilkaskin toukokuu, niin kävijöitä mahtuu väljästi. Todennäköistä on, että kesäkuun puolella tyypillisesti on vilkkaampaa, Hellström sanoo.

Hän kertoo, että valtaosa vierailijoista haluaa tulla eläintarhaan aamupäivällä ja lähteä iltapäivällä. Tämän vuoksi illat ovat rauhallisia ja väljiä aikoja eläintarhassa.

– Kesäpäivinä, kun on lämmintä ja aurinkoista, niin monet eläimetkin lepäilevät varjossa. Esimerkiksi kissat ovat tyypillisesti aktiivisimmallaan illalla, Hellström vinkkaa.