Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Rakentaja: 10 prosenttia rakentajista altistunut koronavirukselle töissään, työmaiden hygieniatasossa puutteita

Rakentaja-lehden kysely paljastaa, etteivät työmaiden koronatoimet ole edelleenkään riittäviä ja moni on altistunut työssään tartunnalle, Rakennusliitto ry kertoo tiedotteessaan. Rakentaja on Rakennusliiton jäsenlehti.

Rakentaja lähetti viime maaliskuussa kyselyn koronalle altistumisesta ja tartunnoista noin 42 000 jäsenelleen. Kyselyyn vastasi 1 534 henkilöä. Heistä kymmenen prosenttia oli altistunut koronavirukselle työpaikallaan. Altistuneista 21 prosenttia oli saanut tartunnan.

12 prosentilla tartunnan saaneista terveydentila ei ole palautunut ennalleen, tuloksista selviää.

70 prosenttia työntekijöistä ei tiennyt, oliko työnantaja ilmoittanut tapaturmavakuutusyhtiölle työntekijänsä työmaalla saamasta tartunnasta.

– Työnantajalla on velvollisuus pitää kirjaa koronalle altistuneista, sillä se vaikuttaa mahdollisiin ammattitautipäätöksiin, tiedotteessa kerrotaan.

Melkein puolet vastaajista kertoi, ettei työmaiden hygieniatasoa ole parannettu koronatartuntojen estämiseksi. Lisäksi noin puolet vastaajista kertoi, ettei esimerkiksi kahvi- ja ruokailutaukoja ole porrastettu tai työntekijöiden määrää samassa tilassa vähennetty. Alle puolella vastaajista on työpaikallaan maskipakko.

11 prosenttia vastaajista kertoi, ettei työmaalla ole tehty minkäänlaisia koronatoimia. 86 prosenttia kertoi, ettei käsienpesupaikkoja ole lisätty.

– Tilanteessa tullut selkeästi ilmi yhteiskunnan asennoituminen rakennustyömaihin. Aikaisemmat työmaiden ongelmat kuten sosiaalitilojen ahtaus, kulkevat flunssat ja taudit pienissä tiloissa, ovat nyt suurempi ongelma, kun yhteiskunta joutuu kantamaan osan tartuntataudeista. Julkinen keskustelu ei ole ennen nähnyt näitä ongelmia omanaan, sillä ne eivät ole suuresti levinneet työmaan ulkopuolelle, yksi avovastauksiin kirjoittaneista vastaajista kertoo Rakentajan mukaan.