Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Saabin tarjoamat Gripenit muuttuivat yksipaikkaisiksi, viidesosa tarjouksen hinnasta aseita

Suomen hävittäjähankinnan lopullisista tarjouksista saatiin perjantaina lisätietoa, kun Saab ja Lockheed Martin raottivat pakettejaan. Ruotsalaisvalmistaja kertoi tarjoavansa Suomelle 64 Gripen E -hävittäjää sekä kaksi GlobalEye-valvontakonetta. Lockheed Martinilta ei kuultu F-35A-hävittäjien tarkkaa lukumäärää.

Viidestä ehdokkaasta neljä on kertonut tarjouksestaan julkisuuteen vähintään jotain, Saabin lisäksi myös Boeing myös koneiden määrät. Hiljaa on pysytellyt vain ranskalainen Dassault Rafale-hävittäjistään.

Saabin kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa korostettiin muun muassa Gripeneiden merkittäviä elektronisen sodankäynnin kykyjä, gps-järjestelmästä riippumatonta mahdollisuutta navigointiin sekä tarjoukseen liittyvää asepakettia. Yhtiön mukaan aseiden osuus on viidennes koko yhdeksän miljardin euron arvoisen tarjouksen hinnasta.

Toimitusjohtaja Micael Johanssonin mukaan Gripeneiden ja GlobalEyen käyttö- ja ylläpitokustannukset mahtuvat niin hyvin Suomen vaatimaan enintään 10 prosenttiin puolustusbudjetista, että rahaa voisi jäädä jopa yli Puolustusvoimien muihin tarpeisiin.

Saabin tarjouksessa ei ole enää mukana kaksipaikkaista F-versiota, vaikka optio sen ostamiseen säilyy, kertoi Saabin HX-kampanjajohtaja Magnus Skogberg.

F-35:n osien valmistusta Suomeen?

Skogbergin mukaan yksipaikkaisiin koneisiin päätymisessä on kyse suorituskyvyn eli koneiden ja aseiden määrän maksimoimisesta, yhdessä neuvotteluissa Suomen kanssa. Hänen mukaansa Gripen ei vaadi kahta henkilöä koneessa edes vaativissa elektronisen sodankäynnin tehtävissä.

– Myös koulutus onnistuu nykyään yksipaikkaisilla koneilla, koska sitä tukemassa ovat kehittyneet simulaattorit, Skogberg jatkoi.

Ruotsin ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström vahvisti, että kaupan toteutuessa Ruotsi harmonisoi omat Gripen E -koneensa ja myös osan niiden aseistusta vastaamaan Suomen vaatimuksia.

Lockheed Martinin mukaan yhtiön tarjous Suomelle sisältää F-35A-koneiden lisäksi ylläpitoratkaisun, joka takaa huoltovarmuuden myös maan rajojen ollessa kiinni. Yhtiön mukaan Suomi voisi ylläpitää omia hävittäjiään ja valmistaa joitain F-35:n osia myös muille konetta käyttäville maille.

Yhdysvaltain kongressille viime syksynä tehdyssä lupailmoituksessa Suomelle myytävien koneiden enimmäismääräksi on kirjattu 64, mutta yhtiö ei vahvista, onko tarjouksessa sama lukumäärä.

F-35-kampanjaa Suomessa johtavan Scott Davisin mukaan F-35:n kustannukset ovat olleet alussa korkeat kuten kaikilla uusilla koneilla. Ne ovat kuitenkin hankintahinnan tavoin laskeneet jo vuosia, vaikka tavoitteena olevaa alhaisempaa tasoa ei ole vielä saavutettu.

– Kun Suomi saisi ensimmäiset koneensa vuonna 2025, olemme lähellä tuota pistettä, Davis lupaa.