Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvaltain presidentti Biden kongressille: Perin kriisissä olevan kansakunnan, mutta nyt maa on menossa jälleen eteenpäin

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden kuvaili ensimmäisessä kongressin yhteisistunnossa pitämässään puheessa perineensä kriisissä olevan kansakunnan. Nyt maa on kuitenkin Bidenin mukaan jälleen menossa eteenpäin ja kääntämässä vastoinkäymiset voimavaraksi.

Biden puhui paikallista aikaa keskiviikkoiltana tavoitteistaan ja aikeistaan kongressin yhteisistunnossa.

Presidentti muun muassa nosti esiin mittavan koronatukipakettinsa sekä kehui Yhdysvaltain koronarokotusohjelmaa. Bidenin mukaan maassa on annettu hänen virkaanastumisensa jälkeen yli 200 miljoonaa koronavirusrokoteannosta.

Uutiskanava CNN :n mukaan Yhdysvaltain tautikeskus CDC on kertonut koronarokotteita annetun maassa tähän mennessä lähes 235 miljoonaa annosta.

Virkavalan vannoessaan Biden koki ottaneensa vastaan muun muassa pandemian ja talouskriisin. Torstaina tulee kuluneeksi sata päivää siitä, kun Biden astui virkaansa.

– Nyt vain sadan päivän jälkeen voin kertoa kansakunnalle: Amerikka on jälleen liikkeellä, Biden julisti keskiviikkona saaden raikuvat aplodit.

Yhtiöiden ja rikkaimpien maksettava "oma osuutensa"

Puheessa yhteen pääosaan nousi Bidenin suunnitelma liki kahden biljoonan dollarin tukipaketista, jolla hallinto pyrkii muun muassa lieventämään maan taloudellista eriarvoisuutta.

Biden aikoo rahoittaa mittavan tukipakettinsa perumalla edeltäjänsä Donald Trumpin toteuttamia rikkaimpien veroleikkauksia. Biden sanoi keskiviikkona, että yhdysvaltalaisten yhtiöiden ja rikkaimpien ihmisten on maksettava "oma osuutensa" korkeampina veroina.

Uudistusten myötä tuloverotuksen katto nousisi entiselle tasolleen 39,6 prosenttiin Trumpin ajan 37 prosentista. Alle 400 000 dollaria vuodessa ansaitsevien verot eivät kuitenkaan hallinnon mukaan kasvaisi.

Veronkorotusten ohella hallinnon tavoitteena on sulkea porsaanreikiä, joiden avulla maan varakkaimmat ovat kiertäneet verovelvoitteitaan. Paketti kasvattaisi myös maan verohallinnon budjettia, jotta sillä olisi resursseja tutkia suurimpia veronkiertäjiä.

Tukea kansalta, muttei republikaaneilta

Valkoisen talon virkamiehen mukaan Bidenin suunnitelmilla on laaja tuki yhdysvaltalaisten keskuudessa.

– Uudistuksissa on perustavanlaatuisesti kyse oikeudenmukaisuudesta, nimettömänä tukipakettia kommentoinut virkamies sanoi toimittajille.

Bidenin tukipaketti vaatii kuitenkin kansalaisten sijaan syvästi jakautuneen kongressin tuen. Demokraateilla on enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa, mutta jälkimmäisessä enemmistöasema on hiuksenhieno ja tukeutuu vahvasti siihen, että varapresidentti Kamala Harris voi tarpeen mukaan toimia ratkaisevana äänenä kiistatilanteessa.

Republikaanit eivät ole ottaneet Bidenin tukipakettia vastaan ilolla. Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell kehotti keskiviikkoisen puheen alla Valkoista taloa karistamaan päiväunet "laajan sosialistisen perinnön" jättämisestä. Lisäksi hän syytti Bidenin hallinnon toimivan synkronoidusti "radikaalin vasemmiston" kanssa.

Poliisiuudistuksia Floydin kuoleman vuosipäivään mennessä

Biden otti kantaa myös poliisiväkivaltaan ja mustien amerikkalaisten kohteluun. Presidentti kertoi haluavansa poliisiuudistuksia pidätystilanteessa viime toukokuussa kuolleen George Floydin kuoleman vuosipäivään mennessä.

– Me olemme kaikki nähneet epäoikeudenmukaisuuden polven mustien amerikkalaisten niskalla, hän sanoi.

Hän kertoi puhuneensa Floydin tyttären kanssa. Tämä kuvaili Bidenin mukaan isänsä muuttaneen maailmaa. Biden totesi, että niin Floyd muuttikin, kunhan Yhdysvalloissa varmistetaan, että maa ryhtyy toimiin tilanteen parantamiseksi.

Biden käsitteli puheessaan myös ulkopoliittisia jännitteitä. Hän sanoi, ettei Yhdysvallat hae konfliktia Kiinan kanssa, eikä pyri kärjistämään jännitteitä Venäjän kanssa. Biden kertoi kuitenkin sanoneensa Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että teoilla on seuraukset.

Historialliset sanat: Rouva puhemies, rouva varapresidentti

Biden saapui keskiviikkona edustajainhuoneen saliin maski kasvoillaan ja iski käytävää pitkin kävellessään nyrkkinsä tervehdyksenä yhteen useiden yleisössä olleiden poliitikkojen kanssa. Puhettaan varten Biden kuitenkin poisti kasvomaskinsa.

Puhe oli siinäkin mielessä historiallinen, että puheen aikana presidentin takana istui kaksi naista, varapresidentti Kamala Harris ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

– Rouva puhemies, rouva varapresidentti. Yksikään presidentti ei ole koskaan sanonut tästä puhujanpöntöstä noita sanoja. Ja jo oli aikakin, Biden sanoi.

Sen sijaan, että edustajainhuoneen saliin olisivat keskiviikkona sulloutuneet perinteiset noin 1 600 poliitikkoa ja vierasta, Bidenin puhetta oli salissa kuuntelemassa noin 200 etukäteen valikoitua ihmistä.

Koska valtaosa hallinnon johtohenkilöistä oli puheen aikana toisaalla, ei tilaisuuden alla ollut nimetty myöskään henkilöä, joka ottaisi tarvittaessa maan johtamisen vastuulleen, jos hallinnon johtohahmot kuolisivat kongressitalossa ollessaan.

Turvatoimet Capitolilla ovat olleet mittavia sen jälkeen, kun Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon loppiaisena.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.