EU yrittää saada yhteisen koronatodistuksen käyttöön kesällä – komissaari vakuuttaa aikataulun pitävän ainakin teknisen toteutuksen osalta

EU-komissio julkisti maaliskuussa esityksensä koronatodistuksesta, jolla kansalainen voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

Kesänviettosuunnitelmat kuplivat yhä useamman mielissä, ja Euroopan unioni pyrkii saamaan yhteisen koronatodistuksen käyttöön ennen kiivainta lomakautta. Koronatodistuksen on toivottu mahdollistavan vapaampi liikkuminen EU-maiden välillä.

Tällä hetkellä yhteisen todistuksen valmistelu on vielä kesken. Keskiviikkona EU-parlamentissa keskusteltiin siitä, millainen todistuksen tulisi olla.

Parlamentin puolelta on muun muassa korostettu, että todistuksesta ei saa tulla käytännössä ennakkoehtoa matkustamiselle. Europarlamentaarikot ovat myös nostaneet esiin huomion, että kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada PCR-koronatesti edullisesti, jotta heitä ei asetettaisi syrjittyyn asemaan suhteessa rokotettuihin.

Esimerkiksi europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) korosti yhdenvertaisuuden tärkeyttä.

– Meidän ei pidä luoda todistusta vain harvoille, vaan sen pitää olla kaikkien saatavilla, jotta se voisi toimia parhaalla mahdollisella tavalla. Niinpä rokotteiden ja testien on oltava ilmaisia tai vähintäänkin kohtuuhintaisia, Katainen sanoi täysistunnossa.

Digitaalinen todistus kulkisi mobiililaitteessa

Komissio julkisti maaliskuussa esityksensä koronatodistuksesta, jolla kansalainen voisi todistaa saaneensa negatiivisen tuloksen koronatestistä, olevansa rokotettu tai jo sairastaneensa koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Esityksen mukaan todistus sisältäisi qr-koodin, jonka voisi näyttää esimerkiksi mobiililaitteestaan. Tarvittaessa todistuksen voisi saada myös paperisena. Todistus olisi kansalaisille ilmainen.

Digitaalisen todistuksen myöntämisestä olisivat vastuussa kunkin EU-maan kansalliset viranomaiset.

Parlamentin täysistuntokeskustelussa vasemmistoliiton Silvia Modig moitti komissiota terveysturvallisuuden ohittamisesta koronatodistuksen valmistelussa. Modig huomautti, ettei tällä hetkellä ole esimerkiksi täyttä varmuutta siitä, tehoavatko rokotteet koronaviruksen uusiin muunnoksiin.

– Olen toistuvasti kysynyt, mihin terveysturvallisuusarvioon koronakortin valmistelu perustuu. En ole saanut vastausta, Modig sanoi.

Pikainen aikataulu

EU-parlamentin on määrä äänestää vielä tänään illalla kannastaan koronatodistukseen. Äänestyksen tulokset julkistetaan huomisaamuna.

EU:n jäsenmaita edustava neuvosto on jo ehtinyt muodostaa oman kantansa. Parlamentin äänestyksen jälkeen instituutiot neuvottelevat vielä siitä, millaiseksi EU:n yhteinen koronatodistus lopulta muotoutuu.

Neuvottelut on tarkoitus viedä läpi nopeasti, sillä komissio on kaavaillut todistuksen käyttöönottoa jo kesän alkupuoliskolle.

Oikeuskomissaari Didier Reynders vakuutti, että teknisen toteutuksen puolesta todistus saadaan käyttöön suunnitellussa ajassa, jos vain poliittiset päätökset onnistutaan tekemään. Hän varoitti riskeistä, jos EU-maiden käytännöt pirstaloituvat ja kukin jäsenmaa vetää omia linjauksiaan.

– Riskinä olisi joukko erilaisia todistuksia, joita ei pystyttäisi lukemaan tai joiden aitoutta ei pystyttäisi varmistamaan muissa jäsenmaissa. Riskinä olisivat väärennetyt todistukset ja sen myötä viruksen leviäminen, Reynders luetteli täysistunnossa.

Korona-asioissa EU:n koordinointimahdollisuuksiin vaikuttaa se, että terveys- ja rajakysymykset kuuluvat viime kädessä jäsenmaiden omaan päätösvaltaan.

Osa jäsenmaista onkin ehtinyt vetää omia linjauksiaan. Esimerkiksi Kreikka on ilmoittanut, että EU-maista ja viidestä muusta maasta pääsee maahan ilman koronakaranteenia. Edellytyksenä on täysi koronarokotus tai negatiivinen koronatesti.

Suomi ottaa rokotustodistuksen käyttöön toukokuussa

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Kela kertoivat eilen, että kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan Suomessa käyttöön toukokuun lopulla.

Terveystietojen verkkopalvelu Omakantaan tulevassa koronatodistuksessa on tiedot henkilön saamista koronarokotuksista.

Suomessa arvioidaan, että EU:n yhteinen koronatodistus tulisi käyttöön heinäkuussa. Kansallinen todistus koronarokotuksista valmistuu näin ensin, koska sen kehittäminen on jo pitkällä.

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut