Tupakannatsoilla ja purukumeilla roskaamisesta saattaa pian saada Ruotsissa sakot

Roskaamista vastaan taisteleva Håll Sverige Rent -järjestö arvioi, että Ruotsin tupakoitsijat heittävät kaduille ja luontoon noin miljardi tupakannatsaa vuodessa. Sari Gustafsson / LEHTIKUVA

STT–TT

Tupakannatsojen, purukumien ja muiden pienten roskien heittäminen maahan voi ensi vuonna johtaa Ruotsissa sakkoihin. Hallitus on antanut lakineuvoston arvioitavaksi lakiesityksen, jolla pienikin roskaaminen kiellettäisiin.

Nykyisin pienimuotoinen roskaaminen ei aiheuta seuraamuksia, mutta Ruotsin hallitus katsoo, että ympäristön suojelu roskaamiselta vaatii lisätoimia. Laki halutaan saattaa voimaan ensi vuoden alusta.

– Näillä pienillä esineillä roskaaminen aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja. Roskaaminen on Ruotsissa laajaa, hallitus toteaa esityksessään.

Hallitus huomauttaa, että pienet roskat sisältävät useimmiten luonnossa huonosti hajoavaa muovia.

Merkittävin osa on tupakantumpeilla. Roskaamista vastaan taisteleva Håll Sverige Rent -järjestö arvioi, että Ruotsin tupakoitsijat heittävät kaduille ja luontoon noin miljardi tupakannatsaa vuodessa. Se vastaa noin 108:aa tonnia muovia.

Myös purukumit ovat ongelma. Niiden hajoaminen kestää 20–25 vuotta, ja niiden siivoaminen on työlästä ja kallista, hallitus perustelee.

Roskaamisrikkeestä määrättävä sakko on nykyään 800 kruunua (noin 80 euroa). Sakon voi saada esimerkiksi pikaruokapakkausten, lasi- tai muovipullojen tai kertakäyttögrillien jättämisestä luontoon tai kaduille. Pienemmästä roskaamisesta, kuten tupakan tumppaamisesta maahan, ei sakkoa ole määrätty.

Viime vuoden aikana vain 87 ihmistä sai sakot roskaamisesta, Håll Sverige Rent kertoo.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Torin Wanha Hautaustoimisto

Kuoleman kohdattua

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut