Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Putin varoitti muita maita vastatoimista, jos ne menevät Venäjän mielestä liian pitkälle

Presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän pyrkivän vuoropuheluun kaikkien kanssa. Jos Venäjää kuitenkin kohdellaan ylimielisesti, maa on valmis vastaamaan nopeasti ja kovasti, Putin varoitti.

Kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan Putin sanoi Venäjän itse määrittelevän sen, mikä on kussakin tapauksessa se raja, jota muiden ei pidä ylittää. Viestiä vahvistaakseen Putin muistutti Venäjän jatkavan asevoimiensa, myös ydinaseiden kehittämistä.

Ennen varoitusta Putin kertoi Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukashenkan joutuneen "murha- ja vallankaappausyrityksen" kohteeksi ja ihmetteli, miksi länsimaat ovat vaienneet tapauksesta.

– Kaikki ovat kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mitä olisi tapahtunut, jos vallankaappaus olisi toteutettu? Kuinka moni ihminen olisi kärsinyt, Putin kyseli.

Odotetut avaukset jäivät tulematta, paino kotimaassa

Venäjä ja Valko-Venäjä kertoivat viime viikolla estäneensä vallankaappauksen. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n kerrottiin pidättäneen kaksi valkovenäläistä epäiltynä osallistumisesta suunnitelmaan.

Putinin mukaan juonessa oli ollut mukana myös amerikkalaispoliitikkoja, mutta hän ei suoraan syyttänyt Yhdysvaltoja vallankaappausyrityksen järjestämisestä.

Lukashenka on menossa vierailulle Moskovaan torstaina. Etukäteen Putinin spekuloitiin jopa ilmoittavan maiden välisen valtioliiton tiivistämisestä tai muista merkittävistä toimista. Nämä jäivät kotimaan asioihin keskittyneessä puheessa kuitenkin kuulematta, samoin kuin Venäjän konkreettiset aikeet Ukrainan suhteen.

Vangittuna olevasta oppositiojohtajasta Aleksei Navalnyista Putin ei odotetusti sanonut mitään. Navalnyin tukijat ovat kutsuneet kansalaisia mielenosoituksiin tänä iltana.

Aloitti koronapandemialla, lupasi ilmastotoimia

Putin aloitti puheensa kiittelemällä Venäjän yhteiskunnan eri ryhmiä koronapandemian hoidosta ja rokotteiden kehittämisestä. Hän vakuutti Venäjän selviävän koettelemuksesta, joka ei kuitenkaan ole vielä ohi.

Putin vetosi painokkaasti kansalaisiin, jotta nämä menisivät ottamaan rokotteen. Hänen mukaansa näin voitaisiin saavuttaa tavoite rokotekattavuudesta syksyyn mennessä.

Putin lupasi myös tehostaa toimia ilmastonmuutosta vastaan. Hän sanoi, että Venäjän kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä alle EU:n tason ja ympäristöä saastuttavat yritykset on pantava maksamaan toimintansa seurauksista.

Putin myös lupasi Venäjän panostavan lähivuosina entistä enemmän tieteeseen ja teknologiaan, erityisesti lääkkeiden ja rokotteiden kehittämiseen kotimaisin voimin.

Suhteet länteen kiristyneet entisestään

Putinin puhe ajoittuu keskelle useita päällekkäisiä kriisejä niin kansainvälisissä suhteissa kuin kotimaassa. Puheensa aluksi Putin sanoi kuitenkin aikovansa keskittyä Venäjän sisäisiin kysymyksiin, mutta sanovansa jotain myös turvallisuuspolitiikasta.

Venäjän suhteet länsimaihin ovat kiristyneet entisestään venäläisjoukkojen ryhmityttyä uhkaavasti Ukrainan lähistölle sekä Krimille. Ulkomaailman huomio on kohdistunut myös vangitun oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kohtaloon.

Tutkijan mukaan puheessa yllättävää oli korkeintaan yllätyksettömyys

Putinin linjapuhe petti lopulta lähes kaikki ne odotukset ja pelot, joita siihen oli länsimaissa ladattu. Ulkopoliittisen instituutin vanhempaa tutkijaa Jussi Lassilaa hämmästytti muun muassa se, ettei lyhyeksi jääneessä ulkopoliittisessa osuudessa mainittu esimerkiksi Ukrainaa käytännössä ollenkaan.

Toisaalta Lassilan mukaan lännessä voidaan myös katsoa odotusten suhteen vähän peiliin. On kuitenkin lopulta todennäköisempää, ettei tällaisissa puheissa suuria yllätyksiä tule, hän muistuttaa.

Lassilan mukaan ei ole silti poissuljettua, etteikö ulkopolitiikassa tapahtuisi jotain vielä loppuviikosta. Valko-Venäjän Aljaksandr Lukashenka vierailee Moskovassa torstaina, ja parlamentin ylähuone on kutsuttu koolle perjantaiksi.

–  Syystä tai toisesta, ehkä kansalaisten päällimmäisistä huolista ja murheista johtuen, sinne (Putinin puheeseen) ei nyt haluttu laittaa sellaista pienen voitokkaan sodan odotusta mukaan, Lassila pohtii.

Väsynyttä asioiden listaamista

Pääosin kotimaan asioihin keskittynyttä puhetta Lassila kuvailee jo aiemmilta vuosilta tutuksi varsin väsyneeksi asioiden listaamiseksi. Erilaisten etuisuuksien lupaaminen muun muassa koululaisperheille osoittaa, että tähtäin on jo syksyn duumanvaaleissa, Lassila sanoo.

Puhe on hänen mukaansa omiaan syventämään sukupolvien välistä vastakkainasettelua. Venäläisnuoret eivät tällaisia puheita juuri enää kuuntele, mutta eipä heitä pyritä niillä näköjään myöskään tavoittelemaan, Lassila arvioi.

Hänen mukaansa silmiinpistävää olivat myös puheen alun vuolaat kehut yhteiskunnan eri tahoille Venäjän koronapandemian hoidosta, kun todellisuus on aivan toisenlainen.

– Koronajulistus oli niin neuvostoliitolaista kuin vain voi olla. Täydellinen kaaos ja toimimattomuus käännetään kollektiiviseksi menestykseksi -- Hallinto on haluton myöntämään, että se on mokannut täysin, Lassila arvioi.

---

Puheen lähteinä myös Radio Free Europe, Moscow Times, AFP