Kymmenillä Delhistä Hongkongiin samalla koneella lentäneillä ihmisillä on todettu karanteenin aikana koronavirustartunta. Hongkongin viranomaisten mukaan tartuntoja on todettu jo noin 50.
Kaikki positiivisen testituloksen saaneet lensivät Hongkongiin huhtikuun 4. päivänä intialaisen Viastaran lennolla. Kyseiseen konetyyppiin mahtuu yhteensä vajaat 200 matkustajaa, mutta Hongkongin viranomaiset eivät ole kertoneet, montako matkustajaa koneessa oli.
Hongkongiin saapuvia odottaa pakollinen kolmen viikon karanteeni, mikä on yksi maailman tiukimmista rajoitustoimista. Lisäksi riskialueiksi luokitelluista maista tulevien on osoitettava todistus negatiivisesta testituloksesta.
Lennolla olleiden tartunnat tulivat ilmi karanteenin aikana.
Hongkongissa tartunnat on saatu pidettyä pääosin kurissa ja päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet pienempiä kuin lennolla tähän asti todettu lukema. Intiassa sen sijaan tilanne on kehittynyt viime aikoina erittäin vakavaan suuntaan ja tiukkoja rajoituksia on otettu jälleen käyttöön.
Hongkongin viranomaiset ovat kieltäneet kahdeksi viikoksi kaikki lennot Intiasta, Pakistanista ja Filippiineiltä, ja maat on luokiteltu äärimmäisen korkean riskin maiksi.
Myös Mumbaista Hongkongiin saapuneilla lennoilla on todettu useita virustartuntoja.
Uudessa-Seelannissa lentokenttätyöntekijällä tartunta - ei vaikuta matkustuskuplaan
Uuden-Seelannin Aucklandissa lentokenttätyöntekijällä on todettu koronavirustartunta, kertovat maan viranomaiset. Pääministeri Jacinda Ardernin mukaan tartunta ei kuitenkaan vaikuta Australian kanssa tällä viikolla avattuun matkustuskuplaan.
Vain vuorokautta aiemmin lentokentällä oli nähty iloisia jälleennäkemisiä, kun maiden välillä sai taas matkustaa ilman pakollista karanteenia.
Pääministeri on kertonut lentokenttäsiivoojan työskennelleen koneissa, jotka saapuivat niin kutsutuista punaisista eli korkean riskin maista. Ardern on huomauttanut, että sekä Australia että Uusi-Seelanti huolehtivat rajoillaan ilmi tulevista tapauksista ilman, että se vaarantaa odotettua matkustuskuplaa.
Siivooja oli saanut kaksi koronavirusrokotetta. Ardernin mukaan tästä ei ole syytä olla huolissaan. Pääministeri on todennut, että rokotteesta huolimatta tartuntoja voi tulla, mutta oireet ovat lievempiä.
Terveysviranomaiset ovat kertoneet, että tapauksen ilmitulon jälkeen on aloitettu tavanomainen prosessi, eli tartunnan saanut on eristetty ja kontakteja jäljitetään.
Australiassa terveysministeri Greg Hunt on vakuuttanut, että maan hallituksella on täysi luottamus Uuden-Seelannin kykyyn saada pienet tartuntaryppäät pidettyä hallinnassa.
Matkustuskuplan aukeamista edelsi kuukausia kestänyt neuvottelu lähes viruksettomien naapureiden välillä.