Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Kysely: Suuri osa pk-yrittäjistä ei luota yrittäjien eläkejärjestelmään

Runsas kolmannes yrittäjistä kertoo luottavansa yrittäjien eläkejärjestelmään, ilmenee pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan Suomen Yrittäjät -järjestön teettämästä kyselystä.

Järjestelmän epäilijöitä pk-yrittäjien joukossa on yli 40 prosenttia. Epäluottamus on suurinta nuorten ja pienituloisten yrittäjien keskuudessa.

Koronakurimus ei näytä heilauttaneen asetelmia, sillä luottamustaso oli samankaltainen myös viime vuoden vastaavassa kyselyssä.

Yrittäjistä noin kolmannes ilmoitti tulojensa jäävän alle 2 000 euroon kuukaudessa. Viidenneksellä kuukausitulot olivat yli 5 000 euroa.

Kyselyyn vastanneista yli 40 prosenttia katsoi, ettei pysty maksamaan riittävän paljon YEL-maksua eli yrittäjäeläkemaksua. Samansuuruinen joukko ilmoitti, ettei olisi valmis maksamaan enempää YEL-maksua, vaikka se takaisi paremman sosiaaliturvan.

Erityisesti pienituloisimmat yrittäjät pitivät riittävän eläkemaksun maksamista vaikeana.

Kantar TNS:n toteuttama kysely tehtiin yli 1 100:lle pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjälle maaliskuun loppupuolella. Kyselyn virhemarginaali on hieman yli kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.