Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Danske Bankin toimitusjohtajalle äkkilähtö – epäillään rahanpesusääntöjen rikkomisesta Hollannissa

Danske Bankin hollantilainen toimitusjohtaja Chris Vogelzang jättää tehtävänsä rahanpesuepäilyjen takia. Vogelzangin epäillään olleen osallisena rahanpesun torjuntaan liittyvien sääntöjen rikkomisessa edellisessä työpaikassaan, hollantilaisessa ABN Amro -pankissa.

ABN Amro ilmoitti pian Dansken ilmoituksen jälkeen maksavansa 480 miljoonan euron korvaukset siitä, että sen toimet rahanpesun torjumiseksi olivat vuosina 2014–2020 puutteelliset. ABN Amro on Hollannin kolmanneksi suurin pankki. Syyttäjät katsovat, että pankki ei riittävän tarkasti seurannut ja raportoinut epätavallisista rahansiirroista.

Syyttäjien mukaan epäiltynä on kaikkiaan kolme henkilöä. Syyttäjät toteavat lausunnossaan, että maksamalla korvaukset ABN Amro on myöntänyt vastuunsa rahanpesusääntöjen rikkomisesta.

ABN Amro sai vuonna 2019 määräyksen Hollannin keskuspankilta tarkastaa viiden miljoonan asiakkaansa rahaliikenteen. Hollantilainen ING -pankki sai aiemmin 775 miljoonan euron sakot vastaavanlaisista rikkomuksista.

Viron-yksikön rahanpesun selvittely vielä kesken

Vogelzang valittiin Dansken johtoon vuonna 2019. Hänen edeltäjänsä Thomas Borgen joutui lähtemään, kun selvisi, että Dansken Viron-yksikössä oli pesty hämärää rahaa yli 200 miljardin euron edestä.

Vogelzang torjuu epäilyt ja sanoo tiedotteessa olevansa hyvin yllättynyt hollantilaisten viranomaisten toimista, jotka koskevat työpaikkaa, jonka hän jätti jo neljä vuotta sitten. Hän oli ABN Amron palveluksessa vuosina 2010–2017.

– Epäily ei tarkoita, että minua vastaan nostettaisiin syyte. Ottaen huomioon Danske Bankin erityislaatuisen tilanteen ja pankkiin kohdistuvan intensiivisen tarkastelun, en halua, että minuun kohdistuva spekulaatio olisi esteenä Danske Bankin kehitykselle, Vogelzang sanoi.

Uudeksi toimitusjohtajaksi tulee Carsten Egeriis.

Pankin hallituksesta lähti samalla Gerrit Zalm, jolla on myös tausta ABN Amrossa.

Dansken Viron-yksikön rahanpesujupakan tutkinta on edelleen kesken useissa maissa.

Korjattu aiempaa uutista klo 12.16: Egeriis ei ole väliaikainen toimitusjohtaja vaan uusi toimitusjohtaja. Aiemmin korjattu, että Dansken mukaan kyse ei ollut potkuista.