Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Pelastuslaitokset sammuttaneet useita maastopaloja – "Voi saada alkunsa jopa maahan heitetystä tupakantumpista"

Pelastuslaitokset sammuttelivat lauantaina useita maastopaloja monin paikoin Suomea. Hieman iltaseitsemän jälkeen maastopaloista oli ehtinyt kertyä yli parikymmentä hälytystä.

Monet paloista saivat alkunsa kulotuksesta, jota tehtiin myös alueilla, joilla ruohikkopalovaroitus oli voimassa. Myös roskien poltto ja lasten tulitikkuleikit olivat palojen takana. Osa paloista levisi piharakennuksiin tai taloihin.

Pelastuslain mukaan avotulta ei saa tehdä, kun metsäpalo- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa.

Lauantaiksi Ilmatieteen laitos oli antanut ruohikkopalovaroituksen usealle alueelle maan eteläosiin, ja sunnuntaina varoitukset laajenevat yhä useammalle alueelle.

Esimerkiksi risujen poltto ja kulotus ovat aiheuttaneet useita maastopaloja jo aiemmin tällä viikolla.

Pelastuslaitokset muistutt avat maaston kuivuudesta

Maastopaloista ei ollut lauantaina iltaseitsemään mennessä kerrottu aiheutuneen henkilövahinkoja, ja suurin osa omaisuusvahingoistakin oli pelastuslaitosten mukaan pienehköjä.

Esimerkiksi Pirkanmaalla Urjalassa omakotitaloalueella tehdystä nurmikon kulotuksesta alkunsa saanut maastopalo levisi noin viiden aarin alueelle ja naapuritalon varasto-osan seinään. Pelastuslaitos sai kuitenkin palon sammutettua.

Pirkanmaan pelastuslaitos varoittelikin Twitterissä maaston kuivuudesta.

– Maasto on nyt erittäin kuivaa ja herkästi syttyvää. Avotulen teko on ruohikkopalovaaran aikaan kielletty. Avotuli voi levitä ympäristöön hyvin nopeasti, ja tuuli osaltaan lisää leviämisen riskiä. Esimerkiksi risujen polttaminen, nuotion tekeminen tai kertakäyttögrillien käyttäminen ei ole ruohikkopalovaaran aikana sallittua, pelastuslaitos tviittasi.

– Lisäksi pelastuslaitos muistuttaa, että maastopalo voi saada alkunsa jopa maahan heitetystä tupakantumpista, tviitissä todetaan.

Varsinais-Suomessa Kemiönsaarella huolimaton tulenkäsittely aiheutti maastopalon. Pelastuslaitoksen mukaan maastoa ei kuitenkaan palanut paljoa, mutta se muistutti ruohikkopalovaroituksen olevan voimassa maakunnassa.

Myös Kymenlaakson pelastuslaitos muistutti maastopalon sammutettuaan, että aluskasvillisuus on kuivaa.

Maasto kärysi myös varoitusalueiden ulkopuolella

Maastopalot roihusivat myös maakunnissa, joissa ei ollut voimassa olevaa ruohikkopalovaroitusta. Esimerkiksi Pohjois-Savossa pelastuslaitos sai hälytyksen rakennuspalosta Rautalammilla. Rakennuspalo oli saanut alkunsa ruohikon kulotuksesta, josta tuli oli päässyt leviämään talon rakenteisiin.

Pelastuslaitos purki talon rakenteita ja sammutti seinärakenteissa olleen palon.

– Pelastuslaitos muistuttaa kulotuksen vaaroista. Heinikko on paikoin erittäin kuivaa ja syttymisherkkää, vaikka Pohjois-Savon maakunnassa ei ruohikkopalovaroitusta ole, pelastuslaitoksen lauantaisessa tiedotteessa todettiin.

Pelastuslaitoksen mukaan Etelä-Pohjanmaalla Teuvalla roskien poltosta alkunsa saanut palo levisi noin hehtaarin alueelle ja tuhosi samalla kaksi ulkorakennusta.