Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kiinan talous kasvoi alkuvuonna ennätykselliset 18 prosenttia – ekonomisti huomautti vertailukohdan merkityksestä: "Kasvu oli nähdäkseni jopa hieman vaatimatonta"

Kiinan tilastokeskus on julkistanut ennätykselliset talouden kasvulukemat alkuvuodelle.

Maan talous kasvoi 18,3 prosenttia tammi–maaliskuussa, mikä on suurin lukema yhdelle vuosineljännekselle tilastohistoriassa, kertoo uutistoimisto AFP.

Kasvulukujen takana on toipuminen koronavirusepidemiasta, jonka vaikutus näkyy myös vertailuajankohdassa. Vuotta aiemmin Kiinan talous supistui lähes seitsemän prosenttia alkuvuoteen osuneiden mittavien yhteiskunnallisten sulkutoimien saattelemana.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala kirjoitti Twitter-tilillään, että kovalta kuulostava kasvu selittyy puhtaasti vertailujaksolla.

– Alkuvuoden 2021 kasvu oli nähdäkseni jopa hieman vaatimatonta, Vesala k irjoitti .

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu puolestaan huomautti, että koronavirus piinaa edelleen myös Kiinaa ja painoi myös alkuvuoden kasvulukuja. Esimerkiksi kiinalaisen uuden vuoden vietto meni pieleen viruksen takia, mikä heijastui palvelusektorille.

– Kiinassa rokottaminen on vasta alkutaipaleella, ja rajoitukset erityisesti matkailulle jatkuvat vielä pitkään, Koivu kirjoitti Twitterissä.

Useat ulkomaiset ekonomistit puolestaan huomauttivat AFP:lle, että Kiinan koronanjälkeinen palautuminen on jo tasoittumassa.

– Odotamme kasvun vuosineljänneksestä toiseen pysyvän vaatimattomana loppuvuoden ajan, kun viimeaikainen korkeasuhdanne rakentamisessa ja viennissä rauhoittuu, mikä vetää kehitystä takaisin kohti trendiä, Capital Economicsin Julian Evans-Pritchard sanoi uutistoimistolle.