Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Opiskelijat huomio! Näin vältyt ikävältä Kelan karhukirjeeltä – ehdit toimia vielä huhtikuun aikana

Viime vuonna maksettua opintotukea voi palauttaa vapaaehtoisesti huhtikuun loppuun saakka. Jos liikaa maksettua opintotukea ei palauta ajoissa, se peritään takaisin 7,5 prosentilla korotettuna.

Jos opiskelijan tulot ylittivät viime vuonna vuositulorajan, hän voi vapaaehtoisesti palauttaa liikaa maksetut opintorahat ja opintotuen asumislisät. Vuositulorajat ja tuen vapaaehtoinen palauttaminen eivät koske yleistä asumistukea.

Opintotuen takaisinmaksun viimeinen päivä on perjantai 30. huhtikuuta.

Opintotukea voi palauttaa verkossa. OmaKela-palvelu ohjaa käyttäjää kertomalla, mitkä kuukaudet voi palauttaa ja miten palautus korottaisi vuositulorajaa.

Jos opiskelijalle on maksettu opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, muiden tulojen vuosituloraja on 12 498 euroa. Kymmeneltä opintotukikuukaudella vuosituloraja on 11 116 euroa. Opiskelija voi varmistaa oman tulorajansa OmaKelasta tai Kelan puhelinpalvelusta.

Tuloina huomioidaan opintorahaa lukuun ottamatta kaikki veronalaiset ansio- ja pääomatulot bruttomääräisinä ilman vähennyksiä. Lisäksi tuloina huomioidaan ulkomailta saadut tulot. Opiskelijan on itse laskettava, kuinka paljon hänellä on opintotukeen vaikuttavia muita tuloja.

Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 27 500 opiskelijalta yhteensä 19,7 miljoonaa euroa.