Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Tienasitko viime vuonna virtuaalivaluutoilla? – Verottaja muistuttaa nyt, miten sinun tulee toimia, jotta vältyt veronkorotukselta

Verohallinto ennakoi, että virtuaalivaluutoista ilmoitetaan tänä keväänä aiempaa enemmän tuloja.

Virtuaalivaluuttojen käytöstä ja louhinnasta saadut tulot ovat veronalaisia, ja tulot pitää ilmoittaa veroilmoitukselle.

Verohallinnon ylitarkastaja Timo Puiron mukaan esimerkiksi Bitcoinien markkina-arvo on kasvanut erityisen voimakkaasti viime vuonna.

– Siksi ennakoimme, että moni on myynyt valuuttaa viime vuonna ja pääsee tänä keväänä ilmoittamaan veroilmoitukselle myyntivoittoja, Puiro sanoo Verohallinnon tiedotteessa.

Virtuaalivaluuttoja ovat esimerkiksi Ethereum, Tether, Litecoin ja Bitcoin. Yksin Bitcoinin markkina-arvo oli viime vuonna noin 540 miljardia euroa. Sen markkina-arvo on nelinkertaistunut vuodesta 2019.

Kun tulot virtuaalivaluutoista ilmoittaa itse veroilmoitukselle, välttyy veronkorotukselta, joka määrätään ilmoittamatta jättäneille.

Virtuaalivaluutoista on syntynyt veroilmoitukselle ilmoitettavia tuloja, jos on viime vuonna vaihtanut virtuaalivaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan, vaihtanut virtuaalivaluuttaa toiseen virtuaalivaluuttaan, maksanut virtuaalivaluutalla laskuja, ostanut virtuaalivaluutalla tavaroita tai palveluja tai osallistunut virtuaalivaluutan louhintaan.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan pääomatulona ja louhinnassa saatu virtuaalivaluutta ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sitä vaihtokurssia, joka virtuaalivaluutalla on käytön tai louhinnan hetkellä.

Virtuaalivaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut voi vähentää verotuksessa. Myös virtuaalivaluuttaluovutuksista aiheutuneet tappiot ovat vähennyskelpoisia.

Suomalaiset ovat ilmoittaneet virtuaalivaluuttatuloja Verohallinnolle hyvin aiempinakin vuosina.

– Esimerkiksi vuosina 2017–2018 meille ilmoitettiin 176 miljoonan arvosta virtuaalivaluutan luovutuksia. Voittoja summasta oli 60 miljoonaa. Voittoja ilmoittaneita oli tuhansia, Puiro sanoo.

Palkansaajien veroilmoituksen määräpäivät ovat tänä vuonna 4.5., 11.5. ja 18.5. Oman määräpäivän voi tarkistaa veroilmoitukselta tai OmaVerosta. Virtuaalivaluuttatulot voi ilmoittaa jo nyt.