Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kilpapurjehtija Janne Järvisen vankeustuomio asetti olympiakomitean hankalaan tilanteeseen – "Tämä asia pitää monimuotoisesti pohtia"

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina kilpapurjehtija, liikemies Janne Järvisen kahden ja puolen vuoden vankeuteen laajassa Katiska-huumevyyhdissä. Hänet tuomittiin törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen.

Järvinen, 45, purjehti Sinem Kurtbayn kanssa Suomelle Tokion olympialaisten maapaikan nacra 17 -luokassa kaksi viikkoa sitten Lanzarotella järjestetyssä olympiakarsinnassa. Kurtbay ei liity rikosjuttuun.

Järvisen tapaus asettaa Suomen olympiakomitean kiperään tilanteeseen kesän olympiavalintoja ajatellen. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi, että komitea suhtautuu Järvisen tuomioon vakavuudella.

– Tietysti rikosprosessi menee omia latujaan, ja siinä olympiakomitea tai purjehdusliitto eivät ole osallisina. On tietysti ikävää, että olympiatason urheilijaan kohdistuu tällainen oikeusprosessi, ja suhtaudumme siihen vakavasti, Lehtimäki sanoi STT:lle.

– Olympiavalintaan joudumme joka tapauksessa kantaa ottamaan, ja meidän pitää sitä puntaroida. Tämä on hankala tapaus, sillä ennakkotapauksia ei ole olemassa ainakaan lähihistoriassa.

"Tässä on muitakin ulottuvuuksia"

Järvisen tuomio ei ole lainvoimainen ja siitä voi valittaa hovioikeuteen. Teknisesti Järvinen voi edustaa Suomea Tokion olympiavesillä.

– Olympiakomitean tai Kansainvälisen olympiakomitean osallistumiskriteereissä ei ole sellaista kohtaa, että rikoksesta epäiltyä tai tuomittuakaan henkilöä estettäisiin osallistumasta olympialaisiin. Mutta luonnollisesti tässä on muitakin ulottuvuuksia, esimerkiksi eettis-moraalinen puoli. Meillä on olympiakomitean vastuullisuusohjelma ja meidän arvot, joita vastaan tämä asia pitää monimuotoisesti pohtia, Lehtimäki puntaroi.

Järvisen asianajaja Ville Luoto kommentoi STT:lle, että Järvinen on erittäin pettynyt tuomion lopputulokseen sekä perusteluihin.

– Järvinen kiistää edelleen syyllistyneensä asiassa mihinkään rikokseen, ja hän tulee valittamaan koko tuomiosta hovioikeuteen. Järvinen uskoo vahvasti, että syytteet tullaan hylkäämään hovioikeudessa, Luoto kommentoi sähköpostitse.

Luoto korosti, että Järvistä ei määrätty vangittavaksi.

– Päätöksessään käräjäoikeuskin toteaa, että Järvinen ei ole tavoitellut tai saanut asiassa taloudellista hyötyä. Muilta osin todettakoon, että Järvinen on keskittynyt urheiluun ja vetäytynyt operatiivisesta liiketoiminnasta jo ennen tätä prosessia. Tällä rikosasialla ei ole mitään kytköksiä urheilullisiin asioihin.

Olympiakomitea tekee valinnat olympialaisten urheilijoista kesäkuun loppuun mennessä. Nykykäytännön mukaisesti huippu-urheiluyksikkö valitsee olympiaurheilijat, ja olympiakomitean hallitus vahvistaa valinnat.

Lehtimäki kertoi, että komitea aikoo keskustella Järvisen mahdollisesta valinnasta tarkasti lajiliiton eli Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Olympiaprojekti oli Järvisen rahoittama

Järvisen tapauksesta entistä hankalamman tekee se, että hänen ja Kurtbayn olympiaprojekti oli täysin Järvisen rahoittama. Myös kaksikon vene on Järvisen omaisuutta.

– Sinem Kurtbay, hänen parinsa, on olympiakomitean tukiurheilija. Samoin kuin Akseli Keskinen, nuori lupaus, joka on ollut projektissa mukana tuuraamassa Jannea esimerkiksi tämän selkäleikkauksen aikana. Janne Järvinen ei ole olympiakomitean tukiurheilija eikä purjehduksen maajoukkueurheilija, Lehtimäki kertoi.

– Purjehduksessa on vähän muista lajeista poikkeavat säännöt. Olympiakarsintoihin voi osallistua kuka tahansa, eikä se vaadi sen kummempaa lisenssijärjestelmää tai maajoukkueasemaa.