Iranin armeijan alukseen hyökättiin Punaisellamerellä – epäilykset kohdistuvat Israeliin, joka lähteiden mukaan olisi tehnyt kostoiskun

Iranin armeijan alukseen hyökättiin eilen Punaisellamerellä, kertovat useat kansainväliset mediat. Uutistoimisto AFP:n mukaan Iranin ulkoministeriö vahvisti tapauksen tänään.

Räjähdys tapahtui ulkoministeriön mukaan laivalla paikallista aikaa varhain aamulla Djiboutin rannikon edustalla.

Useat Iranin uutismediat julkaisivat eilen kuvia savuavasta ja liekehtivästä aluksesta. Mediatietojen mukaan alus olisi vahingoittunut miinaiskusta.

Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvisti hyökkäyksen usealle medialle tuoreeltaan eilen. Pentagonin lausunnon mukaan Yhdysvallat on tietoinen tapauksesta eikä maan joukkoja ollut osallisena.

Iskun tekijästä tai vahinkojen laajuudesta ei ole vielä vahvistettua tietoa.

Israel ilmoitti Yhdysvalloille iskusta

Nimetön viranomaislähde kertoo New York Timesille salaisiin tiedustelutietoihin perustuen, että Israel oli ilmoittanut Yhdysvalloille olevansa vastuussa hyökkäyksestä. Israel ei ole kommentoinut väitteitä medioille.

Viranomaislähteen mukaan Israel kertoi kyseessä olleen kosto aikaisemmista Iranin iskuista Israelin aluksia kohtaan. Viimeisin Iranin israelilaisalukseen kohdistunut hyökkäys tapahtui maaliskuun lopussa. Israelin mukaan Iranin ohjus osui tuolloin konttilaivaan, mutta merkittävää vahinkoa ei tapahtunut.

Myös Iranin joukot ovat syyttäneet sosiaalisessa mediassa iskusta Israelia.

Punaisellemerelle ankkuroitu Saviz-alus on virallisesti luokiteltu rahtialukseksi, jonka omistaa valtioon vahvasti linkittynyt yritys, uutistoimisto AP kertoo. Mediatietojen mukaan Iranin joukot ovat kertoneet aluksen osallistuvan merirosvojen torjuntaan.

Yhdysvallat sekä Punaisenmeren alueen maat uskovat Iranin joukkojen käyttävän alusta kuitenkin vakoilutoimintaan, kertoo muun muassa Wall Street Journal . Aluksesta on saatu haltuun kuvia, joissa näkyy laivalla olevan valvontalaitteistoa ja aseita sekä armeijan univormuihin pukeutunutta miehistöä.

Viranomaistietojen mukaan Saviz on ollut Jemenin rannikon lähettyvillä alkuvuodesta 2017 lähtien.

Yhdysvallat ja Iran neuvottelevat parhaillaan ydinsopimuksesta

Iran ja Israel ovat vanhoja vihollismaita, joiden väliset kamppailut merillä ovat jatkuneet jo kahden vuoden ajan. Maat ovat väitetysti tehneet iskuja toistensa aluksiin Välimerellä ja Punaisellamerellä. Tiistain hyökkäys oli tiettävästi ensimmäinen Iranin armeijan alukseen kohdistama isku Israelin puolelta.

Uusin isku tehtiin erityisen kriittiseen aikaan, sillä Yhdysvaltain ja Iranin edustajat aloittivat eilen Wienissä neuvottelut ydinsopimusta.

Alun perin Yhdysvallat oli mukana vuonna 2015 Iranin kanssa solmitussa sopimuksessa Kiinan, Ranskan, Saksan, Venäjän ja Britannian kanssa. Sopimuksella haluttiin asettaa rajoituksia Iranin ydintoiminnalle ja ydinaseiden kehittämiselle.

Vuonna 2018 Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump ilmoitti kuitenkin maansa vetäytyvän sopimuksesta ja palautti voimaan ankarat pakotteet Irania kohtaan.

Iran on puolestaan vaatinut Yhdysvaltoja poistamaan Iranin vastaiset pakotteet ennen kuin se palaa noudattamaan ydinsopimusta.

________________________________

Korjattu uutista klo 16.05: 2. väliotsikon jälkeen 2.kpl: po. ydinsopimus, ei ydinasesopimus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut