Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Astra Zenecan koronarokotteen kliiniset testit lapsilla keskeytetään Britanniassa

Britanniassa Astra Zenecan koronarokotteen kliiniset testit lapsilla keskeytetään siihen saakka kunnes mahdolliset yhteydet veritulppiin on selvitetty, kertoo rokotteen kehittelyyn osallistunut Oxfordin yliopisto.

Yliopiston edustajien mukaan itse tutkimukseen ei liity mitään riskejä, mutta yliopisto haluaa odottaa lisätietoja Britannian viranomaisilta ennen testien jatkamista.

Testit 6–17-vuotiailla lapsilla aloitettiin helmikuussa, ja niissä on ollut mukana 300 lasta.

AstraZenecan rokotteen on epäilty voivan joissain tapauksissa aiheuttaa veritulppia. Asia nousi jälleen voimakkaasti esiin tiistaina, kun Euroopan lääkeviraston EMA:n rokoteosaston päällikkö Marco Cavaleri sanoo italialaislehti Il Messaggerolle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

Cavalerin mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä rokotteessa veritulppia aiheuttaa.

Kyseessä ei ole EMA:n virallinen kanta. Cavaleri antaa haastattelussa ymmärtää, että virasto olisi vahvistamassa rokotteen ja veritulppien yhteyden lähiaikoina.

WHO:n hyödyt ovat edelleen rutkasti haittoja suuremma t

Astra Zenecan koronarokotteen hyödyt ovat edelleen huomattavasti haittoja suuremmat, painotti YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO tiistaina.

– Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että tätä analyysiä pitäisi muuttaa, sanoi järjestön johtoon kuuluva Rogerio Pinto de Sa Gaspar lehdistötilaisuudessa.

Mikäli yhteys veritulppiin voidaan vahvistaa, kyseessä olisi silti äärimmäisen harvinainen haittavaikutus. EMA on kerännyt omaan raporttiinsa EudraVigilance-palvelun kautta tapauksia, jotka liittyvät Astra Zenecan rokotteeseen.

Veritulppaepäilyt ovat saaneet useissa Euroopan maissa aikaan sen, että Astra Zenecan rokotteen käyttöä on keskeytetty tai kohdistettu uudelleen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan Suomessa tätä rokotetta annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin.