Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Euroopan lääkeviraston rokoteosaston johtaja italialaislehdelle: Astra Zenecan koronarokotteella todettu "mielestäni selvä yhteys" veritulppiin

Euroopan lääkeviraston EMA:n rokoteosaston päällikkö Marco Cavaleri sanoo italialaislehti Il Messaggerolle, että hänen mielestään Astra Zenecan koronarokotteella on selvä yhteys veritulppiin.

Cavalerin mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä rokotteessa veritulppia aiheuttaa.

Kyseessä ei ole siis EMA:n virallinen kanta. Cavaleri antaa haastattelussa ymmärtää, että virasto olisi vahvistamassa rokotteen ja veritulppien yhteyden lähiaikoina.

Mikäli yhteys veritulppiin voidaan vahvistaa, kyseessä olisi silti äärimmäisen harvinainen haittavaikutus. EMA on kerännyt omaan raporttiinsa EudraVigilance-palvelun kautta tapauksia, jotka liittyvät Astra Zenecan rokotteeseen.

EMA:n käyttämät termit ovat sateenvarjomaisia, ja ne sisältävät hyvin laajan skaalan erilaisia tukostapahtumia. Maaliskuun 11. päivään mennessä on raportin mukaan havaittu yhteensä 269 tapausta, joista 224 Britanniassa ja 30 Euroopan talousalueen maissa. EU- ja ETA-maissa Astra Zenecan rokoteannoksia oli annettu kyseiseen päivämäärään mennessä yli 5,5, miljoonaa.

Britanniassa 30 tukosilmoitusta

Haittavaikutusten lukumääriä on raportoitu myös eri maiden sisällä. Esimerkiksi Britannian viranomaisen raportissa tukostapauksia on ollut selvästi vähemmän kuin EMA:n raportissa, yhteensä 30. Maan 18 miljoonasta Astra Zenecalla rokotetusta ihmisestä 22:n tiedettiin saaneen aivolaskimotukos ja kahdeksan verenhyytymisen häiriö, johon liittyy verihiutaleiden vähyys.

Tiedot annettiin Britannian lääkeviranomaiselle maan oman haittavaikutusjärjestelmän kautta. Kuka tahansa terveysalan ammattilainen tai kansalainen voi ilmoittaa epäillyt haittavaikutukset järjestelmään. Järjestelmään annetut ilmoitukset eivät ole sellaisenaan suora todiste syy-seuraussuhteesta oireiden ja rokotteen välillä. Nämä tapaukset ilmoitettiin maan lääkeviranomaiselle maaliskuun lopulle mentäessä, ja tapausten potilaista seitsemän kuoli, kertoo BBC .

Erot tapausmäärissä johtuvat täten eri maiden viranomaisten käyttämien termien eroavaisuuksista. Lisäksi eri mailla on käytössään erilaisia diagnoosimenetelmiä, mikä hankaloittaa tapausmäärien suoraa vertailua maittain.

EMA kokoustaa tiistaista alkaen

EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea on tänään aloittanut kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

Astra Zenecan rokotteen nimi vaihdettiin maaliskuussa Vaxzevriaksi.

Veritulppaepäilyt ovat saaneet useissa Euroopan maissa aikaan sen, että Astra Zenecan rokotteen käyttöä on keskeytetty tai kohdistettu uudelleen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan Suomessa tätä rokotetta annetaan tällä hetkellä vain yli 65-vuotiaille, koska heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä veren hyytymishäiriöihin.

Viime viikolla EMA:n asiantuntijat kertoivat, että Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien välillä ei ole löydetty täsmällisiä riskitekijöitä mutta että tutkimukset jatkuvat.