Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Koronaviruksen hallintaan saaneet Australia ja Uusi-Seelanti avaavat välilleen matkustuskuplan

Uuden-Seelannin ja Australian välillä voi parin viikon päästä matkustaa ilman koronakaranteenia, sanoo Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern. Ardernin mukaan maat ovat järjestelyllään ja onnistuneilla koronatoimillaan maailman eturintamassa elämän palauttamisessa normaaliksi.

– En näe mitään muita maita, jotka samanaikaisesti sekä toteuttavat itsensä koronavapaina pitävää strategiaa että avaavat matkustusta välillään. Tämä tarkoittaa, että näytämme esimerkkiä, hän sanoi.

Australian pääministeri Scott Morrison sanoi arvostavansa suuresti järjestelyä, jonka Uuden-Seelannin hallitus nyt hyväksyi.

– Toivotamme heidät takaisin maahamme aivan kuten "kiivit" vastavuoroisesti toivottavat australialaiset, hän sanoi.

Viime viikolla pieni Tyynenmeren saarivaltio Palau, jossa ei ole ollut yhtään koronavirustapausta, avasi matkustuskuplan koronaviruksen torjuneen Taiwanin kanssa. Palaun presidentti Surangel Whipps kuvaili asiaa toivon pilkahdukseksi siitä, että maailma on tosiaan pääsemässä yli pandemiasta.

Huomattava piristysruiske taloudelle

Uudessa-Seelannissa asuu viisi miljoonaa ihmistä, mutta onnistuneiden rajoitustoimien ansiosta vain 26 ihmistä on kuollut koronavirukseen koko pandemian aikana. Australiassa kuolleita on alle tuhat 25 miljoonan asukkaan maassa.

Siitä on jo yli vuosi, kun Uusi-Seelanti rajoitti matkustamista maahan rajusti koronapandemian vuoksi. Puoli vuotta sitten Australia salli uusiseelantilaisten matkustavan joihinkin Australian osavaltioihin ilman karanteenia.

Rajoituksista kärsinyt Uuden-Seelannin matkailusektori on arvioinut, että matkustuskuplan luominen maiden välille voi pumpata Uuden-Seelannin talouteen tänä vuonna jopa miljardi paikallista dollaria eli noin 600 miljoonaa euroa.

Ardern kehottikin australialaisia hyödyntämään matkustuskuplaa Uuden-Seelannin pian alkavalla hiihtosesongilla.

– Me olemme turvallinen paikka, jonne voit tulla vierailulle perheesi kanssa, hän sanoi.

Lentoyhtiö Air New Zealand ilmoitti välittömästi lisäävänsä viikoittaisia lentojaan Australiaan nykyisestä neljästä yli kahteenkymmeneen, kun matkustuskupla tulee voimaan.

Virgin Australia ilmoitti kuitenkin, että seuraavien kuukausien aikana se tarjoaa vain rajoitetusti lentoja Queenstownin hiihtokeskuskaupunkiin.

Matkustusta voidaan vielä rajoittaa, jos tartuntoja ilmaantuu

Yksi kaksisuuntaisen matkustuksen järjestelyjen ongelmista on siinä, että molemmissa maissa on välillä ilmaantunut paikallisia koronavirusesiintymiä. Ne on pidetty hallinnassa nopeilla paikallisilla sulkutoimilla.

Pääministeri Ardern sanoikin, että matkustajien pitää varautua mahdollisiin muutoksiin matkustusrajoituksissa, jos tartuntatapauksia huomataan kummassakaan maassa.

– Samalla tavalla kuin meillä on eri hälytystasoja koronatapauksiin reagoimiseen Uudessa-Seelannissa, meillä on järjestelmä siihen, miten Australiassa ilmaantuviin tartuntoihin suhtaudutaan. Monin tavoin otamme Australian huomioon kuin se olisi omaa aluettamme, kun teemme rajoituspäätöksiä, hän kertoi.