Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pohjois-Irlannissa levottomuuksia – unionistit hyökkäsivät poliiseja vastaan

Pohjois-Irlannissa Britannia-mieliset unionistit polttivat autoja ja heittelivät molotovin cocktaileilla poliiseja viime yönä Belfastin pohjoisessa lähiössä, Pohjois-Irlannin poliisi kertoo. Levottomuudet olivat jatkoa edellisen yön mellakoinnille toisessa unionistien asuttamassa lähiössä.

Poliisin paikallisjohdon mukaan mellakoimassa oli viime yönä kolmisenkymmentä miestä, joista osa oli naamioitunut. Poliisi otti kiinni 47-vuotiaan miehen, joka pysyy toistaiseksi pidätettynä.

Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin unionistit ovat olleet tyytymättömiä Britannian pääministerin Boris Johnsonin junailemaan brexit-sopimukseen. Sopimuksessa Pohjois-Irlannin huteraa rauhaa pyritään turvaamaan estämällä niin sanotun kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja EU:hun kuuluvan Irlannin välille.

Sopimuksen ansiosta Irlannin rajalla ei tehdä raja- ja tullitarkastuksia, mutta samalla kova raja on siirtynyt Pohjois-Irlannin ja Britannian välille. Unionistien mielestä kauppaesteiden muodostaminen Britannian ja Pohjois-Irlannin välille heikentää Pohjois-Irlannin suhdetta muuhun Britanniaan.

Lisäksi tunnelmaa Pohjois-Irlannissa on kiristänyt se, että aiemmin viikolla 24:ää itsenäisyysmielisen Sinn Fein -puolueen jäsentä vastaan ei nostettu syytettä Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n merkittävän jäsenen hautajaisiin osallistumisesta. Osallistuminen hautajaisiin rikkoi alueen koronarajoituksia.