Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Paavi Franciscus kehottaa jakamaan koronarokotteet köyhien maiden kanssa ja lopettamaan väkivaltaisuudet

Paavi Franciscus kiinnitti pääsiäissunnuntain puheessaan huomiota ihmisiin, jotka ovat haavoittuvassa asemassa. Hän kehotti jakamaan koronavirusrokotteet köyhimpien maiden kanssa, koska ne ovat välttämätön työkalu taistelussa koronaviruspandemiaa vastaan.

– Pandemia leviää samalla, kun sen sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset pysyvät vakavina etenkin köyhille. Kehotan koko kansainvälistä yhteisöä sitoutumaan siihen, että rokotetoimitukset ja rokotusten toteuttaminen saataisiin onnistumaan etenkin köyhimmissä maissa, hän sanoi Pietarinkirkossa Vatikaanissa pitämässään Urbi et orbi -puheessa.

Pandemian vuoksi paavin puhetta oli kuuntelemassa paikan päällä vain noin sata ihmistä.

Hän myös sanoi, että maailmaa riivaavat aseelliset konfliktit ovat pöyristyttäviä ja että väkivalta muun muassa Syyriassa, Jemenissä ja Libyassa tulisi lopettaa.

– Tuokoon Kristus lopun aseiden kalskeelle rakastetussa ja sodan runtelemassa Syyriassa, jossa miljoonat elävät tällä hetkellä epäinhimillisissä oloissa; Jemenissä, jota ympäröi korviahuumaava ja järkyttävä hiljaisuus; ja Libyassa, jossa viimein näkyy toivoa.

Franciscus ilmaisi myös tuntevansa yhteyttä Myanmarissa sotilasjuntan vallankaappausta vastustaviin nuoriin, jotka ovat omistautuneet demokratian tukemiseen.

– Maailmassa on yhä liian paljon sotia ja väkivaltaa, hän sanoi.

Franciscuksen johtamaan katoliseen kirkkoon kuuluu 1,3 miljardia ihmistä.

Valoa näkyvissä Italian koronatilanteessa

Vatikaanin ulkopuolella 60 miljoonaa italialaista vietti pääsiäistä tiukkojen koronarajoitustoimien keskellä. Koko Italia on määritelty korkean riskin alueeksi lauantaista maanantaihin, mikä tarkoittaa liikkumisrajoituksia sekä ravintoloiden ja ei-välttämättömiä asioita myyvien kauppojen sulkemista.

Italian koronatilanne on kuitenkin näyttänyt paranemisen merkkejä: rokotukset ovat edenneet ja maaliskuun lopulla epidemia alkoi hidastua, vaikka tehosairaanhoito onkin edelleen hyvin kuormittunut.

Viranomaiset pyrkivät pääsemään pian 300 000 rokotuksen päivätahtiin. Muutamat alueet maassa ovat myös löyhentämässä hieman koronarajoituksiaan tiistaista eteenpäin.