Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Myanmarin sotilasjuntan joukkojen käsissä kuollut mielenosoitusten aikana ainakin 44 lasta, kertoo tarkkailujärjestö

Myanmarissa turvallisuusjoukot ovat olleet osallisina tähän asti yli 40 lapsen kuolemaan tukahduttaessaan vallankaappausta vastustavia mielenosoituksia, kertoo paikallinen tarkkailujärjestö Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Helmikuun alun jälkeen mielenosoituksissa on kuollut yli 540 siviiliä, joista 44 on lapsia.

Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan väkivalta on jatkanut kiihtymistään ja yli puolet alaikäisistä uhreista on kuollut viimeisten 12 päivän aikana.

– Olemme järkyttyneitä siitä, että näitä kuolettavia hyökkäyksiä kohdistetaan yhä lapsiin huolimatta useista vetoomuksista lasten suojelemiseksi. Erityisen kauhistuttavaa on se, että useat näistä lapsista on tiettävästi tapettu kotonaan, missä heidän olisi pitänyt olla turvassa, järjestö sanoi tiedotteessaan.

Turvallisuusjoukot ovat tehneet useita pidätyksiä yöllisissä iskuissa sellaisten ihmisten koteihin, joita epäillään mielenosoitusten tai kansalaistottelemattomuusliikkeen tukemisesta.

"Tavoitteena pelon herättäminen"

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön (HRW) mukaan juntta on kaapannut satoja ihmisiä niin, että heidän olinpaikastaan ei ole tietoa eivätkä he ole saaneet puhua asianajajille.

– Sotilasjuntta näyttää käyttävän laajoja mielivaltaisia kiinniottoja ja pakotettuja katoamisia herättääkseen pelkoa vallankaappausta vastustavissa mielenosoittajissa, sanoi HRW:n Aasian-johtaja Brad Adams.

– Asiasta huolestuneiden ulkovaltojen tulisi vaatia kaikkien kadonneiden vapauttamista ja asettaa juntan johtajiin kohdistettuja talouspakotteita, jotta tämä julma armeija saataisiin vastuuseen teoistaan.

Britannia ilmoitti uusista talouspakotteista, jotka kohdistuisivat juntan laajoihin liiketoimiin, sekä noin puolen miljoonan punnan eli noin 600 000 euron rahoituksesta YK:n pyrkimyksille dokumentoida Myanmarin vakavia ihmisoikeusrikkomuksia.

Tähänastiset pakotteet ja muiden maiden lausumat eivät ole tuntuneet vaikuttavan juntan toimintaan.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan mielenosoitukset jatkuivat ympäri maata perjantaina. Sotilasjuntta on yrittänyt hallita viestiyhteyksiä, jotta uutisia maan tilanteesta ei leviäisi ulkomaailmaan, ja torstaina se määräsi langattomat internetyhteydet suljettaviksi koko maassa.

Katastrofi oli lähellä pakolaisleirillä

Ainakin kolme ihmistä kuoli perjantaina kaupassa syttyneessä tulipalossa Bangladeshissa Kutupalongin pakolaisleirissä. Palo syttyi aamuyöllä ja levisi seitsemään läheiseen kauppaan.

Paikallinen palopäällikkö Imdadul Hoque kertoo, että tulipalo olisi voinut olla katastrofaalinen, ellei sitä olisi saatu nopeasti hallintaan. Kauppa-alueen lähistöllä on kymmeniätuhansia paloherkkiä bambusta ja pressuista rakennettuja suojia, jollaisissa valtaosa leirin asukkaista asuu.

Kuolleista nuorin oli 13-vuotias poika ja vanhin 22-vuotias mies, ja kaikki kolme olivat nukkumassa yhdessä kaupoista, viranomaiset kertovat.

Palopäällikkö Hoquen mukaan kaupassa nukkui yhteensä viisi ihmistä tulipalon syttyessä.

– Kaksi heistä pääsi pakoon, mutta muut kolme jäivät ansaan kaupan kylpyhuoneeseen.

Poliisin mukaan tulipalo alkoi todennäköisesti oikosulusta.

Kutupalongin pakolaisleirissä asuu yli 600 000 rohingya-kansan jäsentä, jotka ovat viime vuosina paenneet Myanmarista armeijan painostustoimia.

Alle kaksi viikkoa sitten 15 rohingyaa kuoli toisessa suuressa tulipalossa, jonka jäljiltä 50 000 ihmistä jäi kodittomaksi.

Kaksi muuta vaarallista tulipaloa tänä vuonna ovat herättäneet huomiota pakolaisleirien turvallisuusasioihin. Bangladeshin pakolaisleireissä asuu kaikkiaan noin miljoona rohingyaa, joiden islaminuskoa Myanmarin pääosin buddhalaiset vallanpitäjät eivät ole katsoneet hyvällä.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi väkivallan

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi torstaina Myanmarin sotilasjuntan mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan. Turvallisuusneuvosto julkaisi asiasta yksimielisen lausunnon kahden päivän tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Muutoksia tekstin muotoiluun vaati erityisesti Kiina. Uutistoimisto AFP:n mukaan lausunnossa esimerkiksi puhutaan Kiinan vaatimuksesta mielenosoittajien kuolemista, kun aiemmassa, uutistoimiston haltuunsa saamassa tekstiluonnoksessa puhuttiin mielenosoittajien tappamisesta.

Lisäksi lausunnosta on poistettu aiemmasta luonnoksesta löytynyt maininta valmiudesta harkita lisätoimia eli käytännössä kansainvälisiä pakotteita Myanmaria vastaan. Diplomaattilähteiden mukaan Kiina, jota pidetään Myanmarin lähimpänä liittolaisena, vaati myös tämän kohdan poistamisen tekstistä.

Myös Venäjä tyrmäsi tekstin useita kertoja, lähteet kertovat. Venäjä halusi, että tekstissä huomioitaisiin myös juntan turvallisuusjoukkojen jäsenten kuolemat mielenosoitusten yhteydessä.

Myanmarin syrjäytettyä ja vangittua johtajaa Aung San Suu Kyitä vastaan on nostettu useita rikossyytteitä muun muassa koronamääräysten rikkomisesta ja laittomista radiopuhelimista.

Turvallisuusneuvoston torstaisessa lausunnossa vaadittiin jälleen myös juntan vangitsemien ihmisten vapauttamista.

Tilanteen pelätään kiihtyvän sisällissodaksi

YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita ovat Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Yhdysvallat. Vaihtuvia jäsenmaita on kymmenen.

Sanamuotokiistoista ja pitkittyneistä neuvotteluista huolimatta yksimielinen lausunto lähettää tärkeän viestin, yksi AFP:n diplomaattilähteistä sanoi.

Myanmarin armeija teki maassa sotilasvallankaappauksen helmikuun alussa, minkä jälkeen YK:n turvallisuusneuvosto on laatinut tilanteesta kaksi muutakin lausuntoa. Kiina on vaatinut muotoiluihin lievennyksiä jokaisessa lausunnossa. Turvallisuusneuvoston kannanotoilla ei vaikuta olleen vaikutusta Myanmarin juntan toimintaan.

Myanmarin tilanteen on pelätty kiihtyvän sisällissodaksi, sillä muutamat maan aseellisista kapinallisryhmistä ovat ilmoittaneet olevansa mielenosoittajien puolella ja taistelevansa sotilashallintoa vastaan.