Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Ukrainan ja Venäjän väliset jännitteet kiristyvät – Yhdysvallat antoi Venäjälle varoituksen

Yhdysvaltain ulkoministeriö on varoittanut Venäjää olemaan uhkailematta Ukrainaa. Yhdysvallat kommentoi asiaa torstaina sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli syyttänyt Venäjää sotilasjoukkojensa lisäämisestä Ukrainan vastaisella rajalla sekä miehitetyllä Krimin niemimaalla.

– Olemme huolissamme Venäjän viime aikoina kasvaneista aggressiivisista ja provokatiivisista toimista Itä-Ukrainassa. Vastustamme aggressiivisia toimia, joiden tavoitteena on pelotella tai uhkailla kumppanimaatamme Ukrainaa, ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi medialle uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien välillä vuodesta 2014 jatkunut konflikti on jälleen kiihtynyt. Ukrainan mukaan 20 sen sotilasta on kuollut ja 57 loukkaantunut yhteenotoissa vuoden alun jälkeen.

Aiemmin torstaina myös EU:n ulkosuhteiden johtaja Josep Borrell kritisoi Venäjää armeijan värväystoiminnasta Krimin niemimaalla. Alueen asukkaiden värväys rikkoo Borrellin mukaan kansainvälistä oikeutta.

Venäjä puolestaan kommentoi asiaa torstaina, kun Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi maan siirtelevän joukkojaan "omalla alueellaan" haluamallaan tavalla.

– Ei sen pitäisi huolestuttaa ketään, eikä siitä ole uhkaa kellekään, Peskov sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvalloissa sekä puolustusministeri Lloyd Austin että ulkoministeri Antony Blinken ovat soittaneet ukrainalaiskollegoilleen tukea osoittavat puhelut, mediat kertovat.

Puolustusministeriön edustaja John Kirby vahvisti aiemmin, että Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen valmiutta on kohotettu "mahdollisen välittömän kriisin" tasolle.

Mahdollinen Venäjän sotaharjoitus

Myös sotilasliitto Nato otti kantaa Venäjän joukkojen liikkeisiin torstaina, kun Nato-lähettiläät tapasivat keskustellakseen lisääntyneestä väkivallasta Venäjän tukemalla Donetskin separatistialueella, kertoo uutistoimisto Reuters .

Venäjä ja Ukraina ovat syytelleet väkivallan lisääntymisestä ja viime vuonna solmitun tulitauon rapauttamisesta toisiaan. Reutersin mukaan Nato pitää huolestuttavana Venäjän toimintaa Ukrainan rajan läheisyydessä. Reutersille puhunut Naton virkamieslähde arvioi, että Venäjän toimet horjuttavat pyrkimyksiä lievittää jännitteitä alueella.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo maan puolustusministeriön tiedusteluraporteista, joiden mukaan Krimin alueella liikkuisi noin 4 000 raskaasti aseistettua Venäjän sotilasta.

– Joukkojen tavoitteet eivät käyneet täysin selviksi, sanoi CNN:lle puhunut puolustushallinnon virkailija.

Virkailija kertoi Yhdysvaltojen pitävän mahdollisena, että kyse on Venäjän sotaharjoituksesta. Sellaiseksi tilannetta kutsui myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Lihasten pullistelu sotaharjoitusten muodossa ja mahdolliset provokaatiot rajan läheisyydessä ovat tuttuja venäläisten pelejä, Zelenskyi muotoili.

Testi Bidenin hallinnolle?

Venäjän joukkojensiirtelyä on tulkittu myös tammikuussa kautensa aloittaneen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon testaamiseksi. Bidenin hallinnon Venäjä-linjaa pidetään edeltäjänsä Donald Trumpin linjaa kovempana, kirjoittaa muun muassa CNN.

Biden herätti Venäjän johdossa suuttumusta maaliskuun puolivälissä, kun tämä myönsi haastatteluvastauksessa pitävänsä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia tappajana. ABC-yhtiön haastattelussa Bidenilta kysyttiin, pitääkö hän Putinia tappajana, joka on vastuussa Aleksei Navalnyin ja muiden oppositiohahmojen myrkyttämisestä. Biden vastasi kysymykseen myöntävästi.

YK:n mukaan Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut yli 13 000 ihmistä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.