George Floydin kuolemasta syytetyn ex-poliisin oikeudenkäynti alkoi Minneapolisissa

George Floyd kuoli toukokuun lopussa Minneapolisissa. Tapahtunutta seurasivat laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pidätystilanteessa kuolleen mustan miehen George Floydin kuolemasta syytetyn entisen poliisin Derek Chauvinin oikeudenkäynti alkoi Yhdysvaltojen Minneapolisissa maanantaina.

Syytelistalla ovat toisen asteen murha ja tappo. Jos Chauvin tuomitaan toisen asteen murhasta, hän voi saada 40 vuoden tuomion.

Floyd kuoli toukokuun lopussa 2020 Minneapolisissa, kun poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Tilanne tallentui silminnäkijän kuvaamalle videolle, ja sitä seurasivat laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Oikeuskäsittely vienee kuukauden päivät

Avauspuheenvuorossaan syyttäjä Jerry Blackwell sanoi, että 44-vuotias syytetty ei noudattanut poliisin menettelytapoja ja toimi tunteettomasti. Syyttäjän mukaan Chauvin käytti Floydia kohtaan kohtuutonta voimaa.

Blackwell painotti, ettei syytteeseen ole asetettu kaikkia poliiseja.

– Kyse on Derek Chauvinista, hän sanoi.

Chauvinin asianajaja Eric Nelson sanoi Floydin olleen pidätyshetkellä huumeiden vaikutuksen alainen ja vastustaneen pidätystä.

Hän kehotti valamiehistöä sivuuttamaan tapaukseen liittyvät poliittiset ja yhteiskunnalliset kysymykset.

Oikeutta käydään tarkasti vartioidussa oikeussalissa. Oikeuskäsittelyn odotetaan kestävän kuukauden verran.

Nelson oli pyytänyt oikeudenkäynnin lykkäämistä ja siirtämistä pois Minneapolisista, koska Minneapolisin kaupunki sopi maksavansa 27 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron korvaukset Floydin perheelle. Tuomari Peter Cahill kuitenkin torjui vaatimukset.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut