Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Myanmarin turvallisuusjoukot surmanneet lähes 90 ihmistä armeijan muistopäivän mielenosoituksissa

Myanmarin turvallisuusjoukot ovat surmanneet lähes 90 ihmistä armeijan muistopäivän mielenosoituksissa, kertoo väkivaltaisuuksia tarkkaileva järjestö. Myös YK kertoo saaneensa raportteja lukuisten ihmisten tappamisesta. Osa kuolonuhreista on sen mukaan lapsia.

YK:n mukaan lisäksi satoja ihmisiä on haavoittunut ja mielenosoittajia on otettu kiinni joukoittain.

Kyseessä on maan verisin päivä sotilasvallankaappauksen jälkeen. Eri puolilla Myanmaria on jälleen osoitettu mieltä maata hallitsevaa sotilasjunttaa vastaan.

EU:n ja Britannian suurlähetystöt ovat tuominneet siviilien surmaamiset.

– Aseettomien siviilien, joukossa lapsia, tappamista ei voi puolustaa mitenkään, Yangonin EU-lähetystö sivalsi sosiaalisessa mediassa.

Myös Britannia arvosteli Myanmarin turvallisuusjoukkojen toimintaa ja sanoi niiden häpäisseen itsensä ampumalla aseettomia siviileitä.

Myanmarin armeija on tänään viettänyt vuotuista juhlapäiväänsä ja järjestänyt näyttävän paraatin pääkaupungissa Naypyidawissa. Maata hallitsevaa sotilasjunttaa johtava kenraali Min Aung Hlaing puolusti juhlinnan yhteydessä jälleen armeijan helmikuista vallankaappausta ja lupasi juntan luopuvan vallasta uusien vaalien jälkeen. Vaalien ajankohtaa ei kuitenkaan ole kerrottu.

Samalla kenraali uhkasi junttaa vastustavia mielenosoittajia puhumalla väkivaltaisesta toiminnasta, joka voi olla haitaksi maan rauhalle ja turvallisuudelle ja jota ei niin ollen voi hyväksyä.

Protesteissa jo yli 300 kuollutta

Myanmar on ollut vallankaappauksesta asti myllerryksessä, kun kansalaiset ovat osoittaneet mieltä sotilasvaltaa vastaan. Turvallisuuskoneisto on käyttänyt kovia otteita mielenosoittajia vastaan, ja protestien väkivaltaisessa tukahduttamisessa on kuollut yli 300 ihmistä.

Juntta on yrittänyt saada kansainvälisen yhteisön tunnustusta vallalleen, mutta huonolla menestyksellä. Vallanpitäjien mukaan armeijan lauantain juhlallisuuksiin osallistui kahdeksan ulkomaista delegaatiota. Niiden joukossa olivat Kiina ja Venäjä.