Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Myanmarin protesteissa jälleen kuolonuhreja

Myanmarissa EU:n ja Britannian suurlähetystöt ovat tuominneet siviilien surmaamiset Myanmarin armeijan vuosipäivänä.

– Aseettomien siviilien, joukossa lapsia, tappamista ei voi puolustaa mitenkään, Yangonin EU-lähetystö sivalsi sosiaalisessa mediassa.

Myös Britannia arvosteli Myanmarin turvallisuusjoukkojen toimintaa ja sanoi niiden häpäisseen itsensä ampumalla aseettomia siviileitä.

AFP:n varmistamien tietojen mukaan turvallisuusjoukot ovat surmanneet uusimmissa protesteissa parikymmentä mielenosoittajaa. Paikallisessa mediassa on tietoja huomattavasti suuremmastakin uhrimäärästä. Mielenosoituksia on jälleen puhjennut eri puolilla maata.

Myanmarin armeija on tänään viettänyt vuotuista juhlapäiväänsä ja järjestänyt näyttävän paraatin pääkaupungissa Naypyidawissa. Maata hallitsevaa sotilasjunttaa johtava kenraali Min Aung Hlaing puolusti juhlinnan yhteydessä jälleen armeijan helmikuista vallankaappausta ja lupasi juntan luopuvan vallasta uusien vaalien jälkeen. Vaalien ajankohtaa ei kuitenkaan ole kerrottu.

Samalla kenraali uhkasi junttaa vastustavia mielenosoittajia puhumalla väkivaltaisesta toiminnasta, joka voi olla haitaksi maan rauhalle ja turvallisuudelle ja jota ei niin ollen voi hyväksyä.

Protesteissa jo yli 300 kuollutta

Myanmar on ollut vallankaappauksesta asti myllerryksessä, kun kansalaiset ovat osoittaneet mieltä sotilasvaltaa vastaan. Turvallisuuskoneisto on käyttänyt kovia otteita mielenosoittajia vastaan, ja protestien väkivaltaisessa tukahduttamisessa on kuollut yli 300 ihmistä.

Juntta on yrittänyt saada kansainvälisen yhteisön tunnustusta vallalleen, mutta huonolla menestyksellä. Vallanpitäjien mukaan armeijan lauantain juhlallisuuksiin osallistui kahdeksan ulkomaista delegaatioita, niiden joukossa Kiina ja Venäjä.

Lähteenä myös BBC.