Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tampereen Vasaratien palkkamurhajutun syytetyt syyntakeisia, molemmat tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan Tampereen Vasaratien murhajutun syytetyt olivat syyntakeisia eli ymmärsivät tekonsa seuraukset. Oikeus määräsi molemmat syytetyt aiemmin mielentilatutkimukseen.

Sekä murhasta syytetty että yllytyksestä murhaan syytetty tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Tuomio julistettiin oikeuden istunnossa suullisesti.

Veriteko tapahtui viime vuoden tammikuussa. Yllytyksestä tuomittu mies on surmatun keski-ikäisen miehen poika. Oikeuden mukaan hän lupasi isänsä surmaamisesta palkkion murhasta tuomitulle.

Käräjäoikeuden mukaan murhasta tuomittu surmasi tamperelaismiehen veitsellä. Ruumiista löydettiin 40 pisto- ja viiltohaavaa, vakavimmat niistä kaulan alueella.

Ujo nuori nainen vietti puolentoista vuoden ajan huomaamatonta elämää Jyväskylän Lohikoskella – naapurit ällistyivät murhaepäilystä

Oikeuden mukaan tilaaja kiirehti surmaamista

Surmaaja saapui Tampereelle Jyväskylästä. Hän pääsi varhain aamulla sisälle uhrin asuntoon esiintymällä avaimensa hukanneena naapurina. Valeasuna käytetty kylpytakki ja crocsit löytyivät hiekoituslaatikosta. Metsästä löytyi jonkin verran myöhemmin kääntöveitsi, jossa oli verijälkiä.

Oikeus piti näyttöä riittävänä myös siitä, että toinen miehistä oli tilannut isänsä surmaamisen. Käräjäoikeus totesi, että miehellä oli tiedossaan surmattavan miehen nimi, osoite, työpaikka, harrastuksia ja naisystävä. Oikeuden mukaan tilaaja oli myös kehottanut toimimaan ajankohtana, jolloin naisystävä oli lähtenyt matkalle.

Käräjäoikeus katsoi viime kesäkuussa antamassaan välituomiossa, että näin yksityiskohtaiset tiedot eivät ole olleet ulkopuolisen saatavissa, vaan ne ovat olleet peräisin surmatun miehen lähipiiristä. Oikeuden mukaan tilaaja oli kiirehtinyt surmaamista, koska isä oli suunnitellut avioitumista naisystävänsä kanssa. Tämä olisi vaikuttanut perintöön.

Jyväskyläläinen "palkkamurhaaja" jätti rikospaikalle aseen, rahat ja banaanin kuitin – Näin surmatyön myöntänyt puhui oikeudessa

Maksuksi sovittiin 10 000 euroa

Keskeisten todisteiden joukossa oli muun muassa kaksi valokuvaa, jotka olivat olleet murhasta syytetyn miehen hallussa. Sittemmin murhasta tuomittu Mika Markus Aleksi Hytönen kertoi oikeudessa, että hän pyysi ja sai kuvat murhan tilaajalta.

Kuvien oli hänen mukaansa tarkoitus olla varmistus tilaajan henkilöllisyydestä sekä siitä, että tekijä voisi myöhemmin vaatia tältä palkkiotaan. Hän kertoi oikeudessa, että summaksi oli sovittu 10 000 euroa.

Toisessa valokuvassa on sittemmin yllytyksestä murhaan tuomittu Aatu Viljami Halonen lusikan kanssa. Toinen taas on epäselvä kuva hänen ajokortistaan.

Tampereen henkirikoksen jäljet johtivat Jyväskylän Lohikoskelle: "Tästä tulee lyhyt keskustelu"

Nuoret miehet löysivät syyttäjän mukaan toisensa internetin Tor-verkossa. Murhasta tuomittu oli nimimerkillä ilmoittanut, että olisi valmis ottamaan vastaan palkkamurhatilauksen. Tämän jälkeen miehet aloittivat kahdenkeskisen viestittelyn.

Välituomiossaan käräjäoikeus sanoi motiivin jäävän jossain määrin epäselväksi. Mahdollisia motiiveja ovat oikeuden mukaan katkeruus lapsuudesta ja isän varallisuus. Surmatulla miehellä oli osakevarallisuutta sekä useampi kuin yksi henkivakuutus.

Murhasta tuomittu nuori mies puolestaan myönsi oikeudessa, että hän oli pohtinut jo 15-vuotiaasta asti ihmisen tappamista ja palkkamurhaajan uraa.

Tällainen oli Lohikosken palkkamurhaajan juoni – Jyväskylästä hankitut crocsit osana peitetarinaa