Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

USA:ssa viranomaiset huolissaan Astra Zenecan rokotteen tutkimustulosten oikeellisuudesta – Saksassa koronarajoituksia aiotaan pidentää, Tanskassa suunnitellaan rajoitusten purkamista

Astra Zenecan koronarokotteen tutkimustuloksiin on saatettu liittää vanhentunutta tietoa, sanovat yhdysvaltalaisviranomaiset. Huoli koskee rokotteen kolmannen vaiheen testejä, joihin osallistui lähes 32 500 ihmistä Yhdysvalloista, Perusta ja Chilestä.

Yhdysvaltain kansallinen allergia- ja tartuntatautivirasto vaatii Astra Zenecaa tutkimaan tuloksia uudelleen ja varmistamaan, että tuoreet tiedot tuodaan julkisiksi niin pian kuin mahdollista.

Astra Zeneca vastasi vaatimuksiin lupaamalla tiistaina julkistaa lisätietoa tutkimuksesta kahden vuorokauden kuluessa.

Vaatimukset nousivat esille sen jälkeen, kun Astra Zeneca kertoi maanantaina rokotteensa suojaavan 79-prosenttisesti koronavirustaudin oireilta ja 100-prosenttisesti taudin vakavilta oireilta. Rokotevalmistaja kertoi valmistautuvansa tutkimustulosten valmistumisen myötä hakemaan hätäkäyttölupaa rokotteelle Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta.

Astra Zeneca ja sen koronarokote ovat olleet tiiviisti otsikoissa muun muassa toimitusvaikeuksien takia. Yhtiö on toimittanut EU:lle vain 30 prosenttia ensimmäisen vuosineljänneksen aikana lupaamastaan 90 miljoonasta rokoteannoksesta.

Lisäksi rokotteen turvallisuus ja sen toimivuus eri ikäryhmissä on herättänyt huolta. Tuorein epäily liittyy rokotteeseen liitettyyn mahdolliseen veritulppariskiin, minkä takia useat Euroopan maat keskeyttivät rokotteen käytön.

Vasta-ainehoidosta apua koronatautia vastaan

Sveitsiläinen lääkejätti Roche on kertonut yhdysvaltalaisen Regeneronin kehittämän koronaviruksen vasta-ainehoidon hyvistä testituloksista.

Tulosten mukaan kokeellinen vasta-ainehoito vähentää sairaalahoidon tarvetta ja koronaviruksen aiheuttaman taudin kuolleisuutta 70 prosentilla sellaisilla koronapotilailla, jotka eivät vielä ole sairaalahoidossa. Kahden vasta-aineen sekoitus vähensi myös oireiden kestoa neljällä päivällä.

Rochen mukaan testit tehtiin ihmisillä, joilla on esimerkiksi ikänsä puolesta riski saada koronavirustaudin vakavampi muoto. Seuraavaksi tutkimustulokset jätetään rinnakkaisarvioitaviksi.

Tammikuun lopulla Saksa päätti ensimmäisenä EU-maana alkaa käyttää kokeellisia vasta-ainehoitoja, joita Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sai koronatartuntansa hoitoon. Trump sai Regeneronin hoitoa, kun hän joutui covid-19-taudin takia muutamaksi päiväksi sairaalaan lokakuussa.

Saksa pidentää koronarajoituksiaan

Saksassa osittaista koronasulkua jatketaan yli huhtikuun puolivälin. Lisäksi maassa otetaan käyttöön tiukempi koronasulku pääsiäiseksi.

Asiasta kertoi liittokansleri Angela Merkel yöllä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Brittilehti Guardianin mukaan maanantaina alkanut Merkelin ja osavaltioiden johdon koronastrategiakokous jatkui pitkälle yöhön.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pääsiäisen tiukka koronasulku alkaa Saksassa torstaina 1. huhtikuuta ja jatkuu seuraavaan maanantaihin. Viiden päivän aikana kiinni ovat esimerkiksi lähes kaikki kaupat. Uskonnolliset tilaisuudet kehotetaan siirtämään verkkoon. Ruokakaupat saavat olla auki.

Merkel kuvaili maan koronatilannetta erittäin vakavaksi. Hän sanoi AFP:n mukaan, että koronatapausten määrä nousee jyrkästi ja että tehohoitopaikat ovat täyttymässä. Saksassa jyllää nyt erityisesti koronaviruksen brittimuunnos.

– Olemme uudessa pandemiassa, Merkel vertasi.

Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder puolestaan kommentoi Guardianin mukaan, että käynnissä on mahdollisesti pandemian vaarallisin vaihe.

Saksa oli jo ehtinyt alkaa luopua tiukimmista rajoituksista. Helmikuussa oppilaat pääsivät kouluihin, maaliskuussa ovensa saivat avata kampaamot ja osa kaupoista. Nousseet koronaluvut pakottivat päättäjät kuitenkin takaisin neuvottelupöytään.

Noin 83 miljoonan asukkaan Saksassa kirjattiin maanantaina noin 7 700 uutta korotartuntaa. Ilmaantuvuusluku eli tapausten määrä sataa tuhatta ihmistä kohden nousi yli 107:ään. Saksassa on Guardianin mukaan määritelty, että jos ilmaantuvuusluku nousee ylin sadan, maan tehohoitoyksiköiden kapasiteetti uhkaa loppua.

– Painamme todellakin hätäjarrua, Merkel kuvaili.

Neuvotteluja uusista rajoituksista kuvailtiin kuitenkin vaikeiksi, mistä osaltaan kertoi tapaamisen keston pitkittyminen.

Tanskassa rajoituksia aiotaan purkaa

Tanska valmistautuu purkamaan maan tiukkoja koronavirusrajoituksia, kunhan kaikki yli 50-vuotiaat on rokotettu. Kansankäräjäpuolueiden enemmistö pääsi asiasta yksimielisyyteen maanantaina, pääministeri Mette Frederiksen kertoi myöhäisillan lehdistötilaisuudessa.

Päätöksen arvioidaan tarkoittavan, että suurin osa rajoituksista voitaisiin poistaa toukokuussa, uutistoimisto Ritzau kertoo.

Frederiksenin mukaan rajoituksista luopuminen vaatii myös sen, että tartuntamäärät pysyvät alhaisella tasolla ja että maassa on käytössä niin sanottu koronarokotuspassi.

Käytännössä sovittu rajoitusten purku voisi alkaa, kun kaikki rokotteen haluavat yli 50-vuotiaat ja riskiryhmäläiset ovat saaneet ainakin yhden rokoteannoksen. Olennaista on, että rokotteiden jakelu sujuu muutenkin suunnitellussa aikataulussa.

Erilaisilla rajoituksilla on pyritty suojaamaan paitsi ihmisiä myös terveydenhuoltopalveluiden riittävyyttä. Sopimustekstin mukaan rajoitusten poisto ei kuitenkaan koske tapauksia, joissa viruksen leviäminen on erityisen todennäköistä. Esimerkiksi matkustusrajoitukset pysyvät voimassa, eikä suuria tapahtumia tai paluuta yöelämään ole luvassa.

Tanskassa on viimeisen seitsemän päivän aikana todettu päivittäin noin 560–840 uutta koronatartuntaa. Noin 5,8 miljoonan asukkaan Tanskassa on koronaviruskriisin aikana kirjattu yhteensä noin 225 500 tartuntaa ja noin 2 400 virukseen liittyvää kuolemaa.

---

Lähteinä myös AFP, Ritzau