Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Italian Bergamossa muistellaan viime kevään koronapainajaista ja pelätään jo uutta

Vuosi sitten Pohjois-Italian Bergamossa oli käynnissä makaaberi ruumisralli. Armeijan kuorma-autot kuljettivat ruumisarkkuja pois ääriään myöten täyttyneiltä sairaaloiden ruumishuoneilta.

Yksi osoitteista oli Monumentalin hautausmaalla sijaitseva kirkko, jossa isä Marco Bergamelli siunasi vainajia kuin liukuhihnalta, yhden joka kymmenes minuutti.

– Kirkko oli täynnä ruumisarkkuja, 132 kappaletta jonossa kohti alttaria, Bergamelli muistelee.

Hänen mukaansa aluksi kuorma-autot ajoivat öisin, koska ihmisten ei haluttu tietävän, että vainajia kuljetetaan muualle. Kymmeniä ruumisarkkuja lähti joka päivä kirkosta kohti muita pohjoisitalialaisia hautausmaita muun muassa Bolognassa ja Ferrarassa.

Bergamoon jääneet vainajat jouduttiin yleensä hautaamaan kiireessä. Haudan paikalle ei ehditty järjestää hautakiveä, vain valokuva ja nimi vainajasta. Jokainen kaupungin asukas oli menettänyt koronaepidemialle perheenjäsenen, ystävän tai sukulaisen.

Teho-osastot alkavat taas täyttyä

Pahinta Pohjois-Italian tilanteessa on se, ettei uhka ole väistynyt vuosi painajaisen jälkeen. Vaikka Italia ei tällä kertaa ole Euroopan synkin koronapesäke, ovat rajoitukset jälleen voimassa lähes koko maassa. Uusien tartuntojen määrä on noussut tammi-helmikuun paremman jakson jälkeen jälleen yli 20 000:een päivässä.

Bergamoa ympäröivällä Lombardian alueella rokotukset ovat lisäksi edenneet hitaammin kuin muualla. Syynä on ollut muun muassa viallinen varausjärjestelmä, jonka takia asukkaat eivät ole saaneet tietoa rokotusajastaan.

Bergamolaisessa Seriaten sairaalassa kahdeksan tehohoitopaikkaa ovat jo täynnä.

– Korona on nyt aggressiivisempi – on monia tapauksia brittiläistä virusmuunnosta, kertoo tehohoitoyksikön johtaja Roberto Keim.

Vuoden takaisesta tilanteesta monia on jäänyt vaivaamaan se, ettei kohtalokkaasti sairastuneille omaisille ehditty jättää kunnon jäähyväisiä.

– Ihmiset näkivät rakkaidensa poistuvan kuumeisina ambulanssilla ja palaavan tuhkana uurnassa. Aivan kuin olisi ollut sota, isä Bergamelli kuvailee.

Aluksi tilanne eteni niin nopeasti, etteivät viranomaisten määräykset pysyneet vauhdissa mukana. Hautajaiset saatettiin ehtiä järjestää, mutta vaaratonta ei sekään ollut.

– Maaliskuun alussa ihmiset osallistuivat koronaan kuolleiden hautajaisiin ja kuolivat itse muutamaa viikkoa myöhemmin, kertoo Roberta Caprini Genreli-hautaustoimistosta.

"Emme tienneet, missä isän ruumis on"

Vuoden 2020 maaliskuussa 120 000 asukkaan Bergamon kaupungissa kuoli 670 ihmistä, samannimisellä alueella lähes 6 000. Kuolleisuus ylitti normaalin maaliskuun tason ainakin viisinkertaisesti.

– Normaalisti järjestämme noin 1 400 hautajaiset vuodessa. Viime vuonna niitä oli pelkästään maaliskuussa tuhat, Caprini kertoo.

Hän joutui kaiken kukkuraksi vastaamaan yrityksestä melko yksin, kun sekä isä että setä sairastuivat koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. He selvisivät onneksi hengissä.

Caprini yritti paikata normaalien hautajaisten puutetta ajattamalla ruumisautoja omaisten parvekkeiden alta, jotta he saattoivat jättää rakkaalleen jäähyväiset. Hän otti vainajista myös kuvia muistoksi perheenjäsenille.

Tosin kävi Luca Fuscolle, jonka 85-vuotias isä kuoli hoitokodissa 11. maaliskuuta 2020.

– Kului kuukausi, emmekä tienneet missä isän ruumis on, hän muistelee.

Fuscon mukaan poliittisilla päättäjillä ja viranomaisilla on paljon tunnollaan kuolleiden suuren määrän suhteen. Hän on perustanut Noi Denunceremo (Syytämme) -Facebook-ryhmän laatimaan kanteita koronakriisin huonosta hoidosta.

Fuscon mukaan rajoitusten viipymiseen vaikutti se, että Lombardian alue on koko Italian talouden moottori eikä sitä haluttu hevin sulkea.

– Bergamon asukkaat tunsivat itsensä hylätyiksi. Viranomaiset olisivat voineet pelastaa tuhansia ihmishenkiä toimimalla nopeammin, hän vakuuttaa.