THL keskeyttää Astra Zenecalla tehtävät rokotukset varotoimena ainakin ensi viikoksi – näin rokotteen saaneita ohjeistetaan

Suomessa keskeytetään Astra Zenecan koronarokotteella tehtävät rokotukset toistaiseksi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi tänään. Rokotuksia jatketaan aikaisintaan maanantaina 29. maaliskuuta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan Suomessa on ilmoitettu kaksi aivolaskimotukosta 4-10 päivää Astra Zenecan koronarokotteen saamisen jälkeen. Havaitut poikkeukselliset oireet ovat THL:n mukaan erittäin harvinaisia. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, liittyvätkö havaitut hyytymishäiriöt rokotukseen.

Fimean Lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri totesi tiedotustilaisuudessa, että ilmoitukset ovat tulleet lähipäivinä, eikä viime päiviin asti Suomessa ollut havaittu yhtään verisuonitukoksiin liittyvää tapausta.

Suomessa Astra Zenecan rokotteen on tähän mennessä saanut 140 000 ihmistä.

Rokotukset jatkuvat Suomessa muilla rokotteilla normaalisti

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Astra Zenecan koronarokote ei näytä lisäävän veritulppien määrää.

WHO myös lisää, että Astra Zenecan rokotteen hyödyt ovat yhä suuremmat kuin mahdolliset haitat. Järjestön mukaan Astra Zenecalla on "valtava potentiaali" koronaviruksesta johtuvien kuolemien estämiseen.

Myös Euroopan lääkevirasto EMA totesi, että Astra Zenecan rokote on turvallinen ja tehokas ja ettei rokotteella ole yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun.

EMA:n selvityksen aikana tuli ilmi pieni määrä veritulppatapauksia, joiden yhteyttä Astra Zenecan rokotteeseen ei voi täysin sulkea pois. Raportoiduista tapauksista lähes kaikki olivat alle 55-vuotiailla naisilla.

Suomessa Astra Zenecan tilannetta arvioidaan ensi viikon aikana, ja THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan.

Viivästyttääkö Astra Zenecan tauolle jäänti koronarokotuksia.

– Ei merkittävästi tällä hetkellä, koska pääosa rokotteista, joita käytämme, on Biontech Pfizerin , ja Astra Zenecan toimitusvaikeuksista johtuen tämä käytössä oleva annosmäärä on ollut pienempi, sanoi ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Rokotukset muilla rokotteilla jatkuvat normaalisti.

Rokotusaikoja voidaan joutua perumaan tai siirtämään

Varattuja rokotusaikoja täytyy Puumalaisen mukaan terveydenhuollon toimijoiden kanssa nyt pohtia uudelleen.

– Siltä osin kuin käytössä on muita rokotevalmisteita, niin varmasti pyritään siihen, että aikoja voitaisiin kuitenkin toteuttaa. Mutta fakta on se, että varmasti näitä (aikoja) myös joudutaan perumaan, hän sanoi.

– Näin ollen jos ensi viikolle on ollut varattuna aika Astra Zenecan rokotteella rokottamiseen, niin pyrimme tietysti siihen, että terveydenhuollon toimija ilmoittaisi, että aika on nyt joko peruuntunut tai siirtynyt, tai sitten vaihdetaan rokotevalmistetta.

Puumalaisen mukaan ihmisten itsensäkin kannattaa ensi viikon alkupäivinä olla yhteydessä terveydenhuollon toimijoihin ja selvittää tilannetta.

"Jos Astra Zeneca jäisi kokonaan pois, se vaikuttaisi rokotustahtiin"

Jos Astra Zenecan rokotteen käytön keskeytys jatkuu pitempään, Suomella ei ole suoraan Astra Zenecan korvaavaa rokotetta, sanoo osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Meillä ei ole ylimäärää. Tulossa on vähitellen vuoden toisen neljänneksen aikana enemmän, ja varsinkin kun menemme kesän loppupuolelle, niin ne (rokotteet) riittävät hyvinkin. Mutta on hyvinkin selvää, että jos tämä (Astra Zeneca) jäisi kokonaan pois käytöstä tässä vaiheessa, niin sitten se kyllä vaikuttaisi rokotustahtiin, millä me etenemme suomalaisten kanssa, Kumpulainen sanoi.

Rokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan oireita

Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Rokotusajan varanneita kehotetaan odottamaan yhteydenottoa rokotusten järjestäjältä mahdollisen rokottamisen peruuntumisen vuoksi. Rokotusajan voi halutessaan myös perua itse.

EMA:n tietojen mukaan lähes 20 miljoonalla Astra Zenecan koronavirusrokotteella rokotetun joukossa oli 16.3. mennessä ilmoitettu yhteensä 18 aivolaskimoiden tukostapausta. Tämän lisäksi seitsemällä rokotetulla on ilmoitettu yleistynyt suonensisäinen hyytyminen. Haitat esiintyivät pääosin alle 55-vuotiailla naisilla, ja ne ilmenivät ensimmäisten kahden viikon kuluessa rokotteen saamisen jälkeen. Tutkimuksia mahdollisesta yhteydestä rokottamiseen jatketaan edelleen.

---

Lähteenä myös AFP

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut