Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Maastopyöräilijän ampuneelle metsästäjälle vaaditaan ehdotonta vankeutta – metsästysonnettomuus tapahtui UKK-kansallispuistossa viime lokakuussa

Syyttäjä vaatii vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta metsästäjälle, joka ampui maastopyöräilijän viime vuoden lokakuussa Urho Kekkosen kansallispuistossa. Syyttäjä katsoo, että metsästäjä aiheutti pyöräilijän kuoleman törkeällä huolimattomuudellaan.

– Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon tilanne kokonaisuutena, (syytetyn) huolimattomuuden aste käsitellessään asetta ja hänen tietoisuus aseen herkistimen erityisestä herkkyydestä, syytteessä sanotaan.

Syytetty mies oli metsästämässä metsoa puiston Kemihaaran erämaa-alueella. Syyttäjän mukaan hän ei ollut varmistunut ammuttavasta kohteesta ja ampui metsoksi luulemaansa pyöräilijää lintukiväärillään ylävartaloon. Todistajan mukaan pyöräilijä oli pysähtyneenä, kun syytetty ampui.

Miestä syytetään metsästysrikoksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syytetty myöntää syytteen osittain. Törkeän kuolemantuottamuksen sijaan hän katsoo syyllistyneensä perusmuotoiseen kuolemantuottamukseen. Kirjallisessa vastauksessaan mies sanoo, että kyseessä oli vahingonlaukaus. Hänen mukaansa läheinen ulkoilureitti ei näkynyt ampumispaikalle.

Syytetty sanoo olleensa aina tarkka ja varovainen

Mies kertoo havainneensa metson lentävän ja päättäneensä tarkistaa, laskeutuiko se etumaastoon. Hän sanoo nähneensä paljain silmin puuston läpi mustaa ja vihreää, mikä sopii metson väritykseen. Hän ei kuitenkaan ollut tunnistanut kohdetta varmuudella metsoksi.

– Seuraavaksi vastaaja otti aseen selästään katsoen kohdetta kahdeksan kertaa suurentavalla kiikarilla. Samalla vastaaja poisti aseen varmistimen koettaen laittaa herkistintä päälle. Tämä ei onnistunut, miehen kirjallisessa vastauksessa sanotaan.

Tämän jälkeen mies meni kyykkyyn ja veti varmistimen takaisin päälle. Hän sanoo nousseensa takaisin ylös, poistaneensa varmistimen ja saaneensa nyt herkistimen päälle.

– Vastaaja katsoi uudelleen kohdetta aseen kiikarilla nähden jotakin muutakin liikettä joka ei sopinut metsolle. Vastaaja päätti olla ampumatta nostaen päänsä ylös kiikarin ristikolta ja alkaen laittaa aseen varmistimen takaisin päälle. Tässä tilanteessa ase vahingossa laukesi.

Syytetty kertoo vastauksessaan olevansa erittäin kokenut metsästäjä ja että käytetty ase oli hänelle tuttu. Hän sanoo myös olleensa metsällä aina tavanomaista varovaisempi.

– Vastaaja on mielestään ollut aina normaalimetsästäjää tarkempi ja varovaisempi metsästäessään ja aseen käytössä.

Oikeudenkäynti asiassa alkoi tänään Lapin käräjäoikeudessa.