Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Naista syytetään törkeästä eläinsuojelurikoksesta, poikkeusjärjestelyin toteutetut ylioppilaskirjoitukset alkavat, viidelle maakuntakentälle ostetun lentoliikenteen kilpailutus päättyy tänään

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä törkeää eläinsuojelurikosta, jossa on kyse Virosta Suomeen tuotujen koirien kaltoinkohtelusta. Poliisi ja valvontaeläinlääkäri menivät alkuvuonna 2019 itähelsinkiläisen naisen asuntoon saamiensa vihjeiden takia, ja asunnosta löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa.

Poliisin mukaan koirat olivat ahtaissa ja pimeissä tiloissa, ja ne olivat laihoja, ulosteen likaamia ja sairaita. Neljä koirista lopetettiin kiireellisesti, loput 22 myöhemmin.

Poliisi vetosi tutkinnan aikaan ihmisiin, ettei koiria hankittaisi pentutehtaista tai epämääräisistä oloista.

Oulun kevään 2017 polttopulloiskua aletaan käsitellä käräjillä – pulloja heitettiin turvapaikanhakijoiden mielenosoitustelttaa kohti

Oulun käräjäoikeus alkaa käsitellä vuoden 2017 keväällä tapahtunutta polttopulloiskua. Katupartioryhmä Soldiers of Odiniin kuulunutta miestä syytetään vaaran aiheuttamisesta. Hän on tunnustanut iskun.

Tilanteessa neljä miestä heitti polttopulloja kohti turvapaikanhakijoiden mielenosoitustelttaa. Pulloja ei ollut sytytetty, mutta niiden rikkoutuessa niistä roiskui bensiiniä. Yksi pulloista rikkoutui lähellä teltan edessä ollutta nuotiota.

Miehen käyttämistä tiloista löytyi etsinnöissä vähäinen määrä räjähteitä. Häntä vastaan on nostettu syyte myös räjähderikoksesta.

Poikkeusjärjestelyin toteutetut ylioppilaskirjoitukset alkavat, rupeamaan ilmoittautunut 47 000 kokelasta

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään. Ensimmäisenä koepäivänä kirjoitetaan äidinkielen eli suomen ja ruotsin lukutaidon koe sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä.

Ylioppilastutkintoon on ilmoittautunut noin 47 000 kokelasta eli noin 4 000 enemmän kuin viime keväänä.

Kirjoitukset järjestetään kolmatta kertaa poikkeusjärjestelyin koronavirustilanteen vuoksi. Ylioppilastutkintolautakunta on jakanut reaaliaineiden ja matematiikan kokeet useammalle päivälle. Turvavälit ja kasvomaskit ovat käytössä kirjoituksissa.

Myös jotkut sairaanhoitopiirit ovat kehottaneet abiturientteja kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin ennen kirjoitusrupeamaa.

Kirjoitukset päättyvät huhtikuun 7. päivä.

Viidelle maakuntakentälle ostetun lentoliikenteen kilpailutus päättyy tänään

Lentoliikenteen kilpailutus Suomen viidelle maakuntakentälle päättyy tänään. Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin toteuttamaan kilpailutukseen kuuluvat reitit Helsingin ja Joensuun, Jyväskylän, Kokkola-Pietarsaaren, Kemi-Tornion sekä Kajaanin lentoasemien välillä.

Tarkoituksena on hankkia lentoliikennettä reiteille tämän vuoden loppuun saakka. Tarjouskilvan voittaneen yhtiön liikennöinti alkaisi aikaisintaan huhtikuun 19. päivänä, sillä siihen asti Finnair hoitaa reittien liikennettä.

Tarjouksen ovat voineet jättää EU:n alueen lentoyhtiöt. Kilpailutus perustuu lentoliikenteelle myönnettyyn 11,5 miljoonan euron määrärahaan, jolla voidaan kattaa julkisen palveluvelvoitteen kustannuksia.

Osloon tiukemmat koronarajoitukset – kotitalouksissa saa olla vieraana enintään kaksi ihmistä

Norjan pääkaupungissa Oslossa tiukennetaan koronarajoituksia. Yksityiskotien vierailijoiden määrää rajoitetaan kahteen ja yläkouluissa sekä toisen asteen opetuksessa siirrytään etäopetukseen. Norjalaisen VG-lehden mukaan rajoitukset tulevat voimaan tällä viikolla.

Koronatartuntojen määrät ovat olleet kasvussa Oslossa. Viime viikolla kaupungissa todettiin yli 1 960 uutta tapausta. Kaupungin pormestari Raymond Johansen kertoi lehdistötilaisuudessa, että aiemmin ei ole nähty yhtä suuria määriä uusia tartuntoja.

Oslo on kaupunkina samaa suuruusluokkaa kuin Helsinki. Oslossa asuu 700 000 ihmistä. (Lähde: AFP–NTB)

WHO:n asiantuntijat kokoustavat Astra Zenecan rokotteesta

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat keskustelevat tänään Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta. Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

WHO kehotti eilen maita jatkamaan toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttöä. Euroopan lääkevirasto (EMA) on myös linjannut, että rokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.

Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korean johtajan sisko Kim Yo-jong kritisoi Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin sisko Kim Yo-jong kritisoi Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa. Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittivat viime viikolla tietokoneella simuloidun yhteisen sotilasharjoituksen.

Pohjois-Korean valtiollisessa mediassa julkaistussa lausunnossa Kim Yo-jong sanoo Yhdysvaltain uudelle hallinnolle, että jos Yhdysvalloissa halutaan nukkua rauhassa seuraavat neljä vuotta, olisi parempi olla luomatta tilanteita, jotka saavat menettämään unet.

Lausunto on ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Koreasta viitataan Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin hallintoon. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin saapuivat maanantaina Japaniin. Heidän on määrä matkustaa myös Etelä-Koreaan. (Lähde: AFP)

Tolvanen teki avausmaalin Tampa Bayn maaliin – Rinne vahti ahkerasti Nashvillen verkkoa 4–1-voittoon päättyneessä ottelussa

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predatorsin riveissä pelaava suomalaishyökkääjä Eeli Tolvanen, 21, avasi ottelunsa maalisaldon isäntäjoukkue Tampa Bay Lightningia vastaan toisessa erässä neljännen peliminuutin kynnyksellä.

Tolvasen lisäksi pisteille pääsivät joukkuetoverit Erik Haula, 29, ja maalivahti Pekka Rinne, 38, jotka koppasivat tehopisteet Nashvillen toisesta ja kolmannesta maalista toisessa erässä. Rinne torjui 38 kertaa Predatorsin maalilla, kertoo NHL sivuillaan.

Pisteittä jäi niin ikään Nashvillessa pelaava Mikael Granlund, 29. Ottelu päättyi Nashvillen hyväksi maalein 4–1.

Barkov takoi maalin ja kaksi syöttöpistettä Floridan repäistessä viime hetken rökälevoiton Chicagosta

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers on ottanut selvän 6–3-voiton Chicago Blackhawksista. Ottelun kirkkaimmaksi tähdeksi nousi Floridan kapteeni Aleksander Barkov, joka takoi yhden maalin ja nappasi sen päälle vielä kaksi syöttöpistettä.

Ottelu jatkui tasaisena aina kolmannen erän 13. minuutille, jolloin Barkov onnistui murtamaan tasatilanteen alivoimapelillä.

Chicagon maalia vahtinut Kevin Lankinen torjui 30 laukausta 34:stä. Barkovin maalin jälkeen Florida sai pelin viime minuuteilla verkotettua kiekon kahdesti tyhjään maaliin.

Lionel Messi takoi kaksi maalia 767. ottelussaan Barcelonan paidassa – argentiinalaistähti ylsi Xavin seuraennätykseen

Tähtijalkapalloilija Lionel Messi nousi myöhään maanantaina pelatussa ottelussa Xavi Hernandezin rinnalle Barcelonan ottelumääräennätyksessä. Huesca-kotipeli oli Messille 767:s virallinen ottelu Barcelonan paidassa.

Messi oli nimetty pelin avauskokoonpanoon eikä tuottanut pettymystä kotiyleisölleen. Messi teki sekä maalisaldon avanneen että sulkeneen maalin 13. ja 90. peliminuuteilla, saattaen joukkueensa 4–1-voittoon Huescasta.

Illan ottelu oli Messille uran 510:s liigakamppailu. Lisäksi hän on pelannut 149 ottelua Mestarien liigassa, 79 ottelua Espanjan cupissa, 20 ottelua Espanjan Super cupissa, viisi ottelua seurajoukkueiden MM-kisoissa sekä neljä ottelua Euroopan Super cupissa. (Lähde: AFP)