Fimea ja THL: Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole keskeyttämässä Astra Zenecan koronarokotteen käyttöä, mutta monet suuret maat tekevät niin

Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä, kerrottiin lääkealan turvallisuuskeskus Fimeasta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) STT:lle maanantaina.

Fimealle on tullut joitakin haittavaikutusilmoituksia, joissa on kerrottu, että Astra Zenecan rokotteen saamisen jälkeen on herännyt epäilys jonkinlaisesta veritulpasta.

– Viimeisin tieto on, että ilmoituksia on tullut meille yhdeksän kappaletta. Näissä ei ole kyse kuolemantapauksista. Odotamme vielä varmistuksia, että onko näissä tapauksissa todettu veritulppa, kertoo yksikön päällikkö Liisa Näveri.

Hänen mukaansa Fimealle tulleet haittailmoitukset eivät ole olleet sellaisia, jotka herättäisivät huolta tai ajatuksia siitä, että toimenpiteitä pitäisi tehdä.

Näverin tietojen mukaan ilmoitukset ovat tulleet sen jälkeen, kun uutisointi asiasta alkoi.

THL:n Nohynek: Suomi seuraa tilannetta ja odottaa EMA:n arviota

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

– Kaiken sen tiedon pohjalta, mitä nyt on käytettävissä, ei syy-seuraus-yhteyttä vielä ole todettavissa, Näveri sanoo.

THL:n ylilääkärin, rokoteasiantuntija Hanna Nohynekin mukaan Suomi seuraa nyt tilannetta ja odottaa, muuttuuko EMA:n arvio rokotteen turvallisuudesta ja hyöty-haitta-suhteesta.

Muiden maiden päätöksiä keskeyttää rokotteen käyttö Nohynek kommentoi sanomalla, että maat tekevät itse omat päätöksensä.

– Näissä maissa päätöksen on tehnyt kansanterveysviranomainen, eikä suinkaan lääkeviranomainen. Siinä mielessä tämä on vähän ristiriitainen tilanne, hän lisää.

EMA työskentelee tiiviisti eri tahojen kanssa

Maanantaina Saksa, Ranska, Italia ja Espanja ilmoittivat keskeyttävänsä Astra Zenecan koronarokotteen käytön. Useat muutkin maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön.

Euroopan lääkevirasto (EMA) on linjannut, että Astra Zenecan koronarokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu.

Sinä aikana, kun tietoja arvioidaan, EMA ei terveysuhkia ja rokotteita koskevan osaston johtajan Marco Cavalerin mukaan "näe mitään ongelmaa jatkaa tämän rokotteen käyttöä rokotuskampanjassa".

EMA sanoo tiedotteessaan työskentelevänsä tiiviisti lääkeyhtiön, veren sairauksiin perehtyneiden asiantuntijoiden ja muiden terveysviranomaisten kanssa. Yksi EMA:n asiantuntijataho on Britannian lääke- ja tuotevalvontavirasto, jolla on kokemus noin 11 miljoonan Astra Zenecan rokotteen antamisesta.

Norjassa kaksi kuolemantapausta

Norjassa terveydenhuollon työntekijä on kuollut aivoverenvuotoon sen jälkeen, kun hän oli saanut Astra Zenecan koronarokotteen. Kuitenkaan verenvuodon suoraa yhteyttä rokotteeseen ei ole vahvistettu, sanoivat terveysviranomaiset tänään.

Lauantaina Norjan terveydenhoidon viranomaiset kertoivat, että kolme terveydenhoidon työntekijää oli sairaalahoidossa veritulpan, verenvuodon ja verihiutaleiden epätavallisen matalan määrän takia.

Kaikki kolme oli alle 50-vuotiaita ja saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan koronarokotetta.

– Me emme voi vahvistaa tai sulkea pois sitä, että tällä olisi jotain tekemistä rokotteen kanssa, sanoi Norjan lääkeviraston edustaja Steinar Madsen.

Yksi kolmesta oli aivoverenvuodon takia kuollut. Kahden muun potilaan tilan kerrotaan olevan vakaa.

Perjantaina kolmekymppinen terveydenhuollon työntekijä kuoli kymmenen päivää sen jälkeen, kun hän oli saanut Astra Zenecan koronarokotteen. Kuolemantapauksia on ollut myös etenkin Itävallassa ja Tanskassa.

Lähteenä myös AFP.

Uutista korjattu kello 21.16: Lisätty Liisa Näverin etunimi ja titteli.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut