Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Variety: Karhu söi miljoonien dollarien edestä kokaiinia ja kuoli – surkeasta tositarinasta tehdään nyt "hahmovetoinen trilleri", ohjaajana Nälkäpeli-elokuvien näyttelijä

Muun muassa Spiderman- ja Nälkäpeli-elokuvasarjoista tunnettu näyttelijä-ohjaaja Elizabeth Banks tarttuu seuraavaksi traagiseen tosielämän aiheeseen, kertoo Variety.

Vuonna 1985 villi mustakarhu löysi Georgian osavaltion metsistä 40 pussia kokaiinia. Huumeet oli tiputettu metsään lentokoneesta, jota lensi tuomittu salakuljettaja Andrew Thornton II, New York Times kertoi vuonna 1985. Thornton oli entinen huumepoliisi, joka poikkesi kaidalta tieltä ja aloitti uuden uran huumesalakuljetusringin johtajana.

Huono-onninen karhu söi löytämänsä huumeet ja kuoli niiden aiheuttamaan yliannostukseen.

New York Timesin alkuperäisen uutisen mukaan mustakarhu painoi noin 80 kiloa, joten sen elimistö ei ymmärrettävästi kyennyt käsittelemään kokaiinimäärää, jonka arvo katukaupassa olisi ollut miljoonia dollareita. Brittilehti The Mirror menee jopa niin pitkälle, että kuvailee kyseessä olevan mahdollisesti huumausainehistorian "pahin yliannostus".

– Koko planeetalla ei ole sellaista nisäkästä, joka voisi selvitä siitä, karhun ruumiinavauksen suorittanut kuolinsyyntutkija kertoo Kentucky for Kentucky -yrityksen verkkojulkaisun mukaan.

Huumeita hotkineen mustakarhun kuolinsyiksi listattiin muun muassa aivoverenvuoto, hengitysvajaus, lämpöhalvaus, munuaisten vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta ja sydänkohtaus.

Yliannostukseen menehtyneen karhun tarina jatkui erikoisella tavalla sen onnettoman kuoleman jälkeen. Kentucky for Kentuckyn mukaan ruumiinavauksen suorittanut lääkäri pyysi ystäväänsä täyttämään eläimen. Täytetty mustakarhu lahjoitettiin Chattahoochee River National Recreation Area -kansallispuistolle, jolta se varastettiin 1990-luvun alussa.

Täytetty eläin kulkeutui useiden omistajien kautta lopulta Fun Mall -ostoskeskukseen Kentuckyn Lexingtoniin, jossa se on esillä turistinähtävyytenä. Karhulla on päässään hattu ja kaulastaan roikkumassa esittelylaatta, jossa lukee "Cocaine Bear aka Pablo EskoBear".

Myös huumeet metsään tiputtanut Thornton kohtasi ennenaikaisen lopun. Kolumbiasta takaisin Yhdysvaltoihin huumelasti mukanaan lentänyt rikollinen hyppäsi koneestaan laskuvarjolla, mutta sotkeutui varjonsa naruihin ja kuoli pudotuksessa.

Kun Thorntonin ruumis löydettiin Tennesseen Knoxvillesta, hänellä oli yllään luotiliivi, päässään pimeänäkölasit ja jaloissaan Guccin puolikengät. Hän oli varustautunut 4 500 dollarilla käteistä, veitsillä ja kahdella pistoolilla. Lisäksi hänellä oli yli 30 kilon säkki kokaiinia, jonka arvo katukaupassa olisi ollut jopa 15 miljoonaa dollaria, Kentucky for Kentucky kertoo.

Tulevan elokuvan voikin siis olettaa keskittyvän enemmän Thorntoniin kuin huumeet syöneeseen kovan onnen karhuun. Cocaine Bear -nimellä työstettävän elokuvan aihe vaikuttaisi olevan kaukana Elizabeth Banksin aiemmista ohjaustöistä, joita ovat olleet muun muassa Pitch Perfect -musikaalikomedian jatko-osa (2015) ja viimeisin Charlien enkelit -elokuva (2019). Uudesta elokuvasta kerrotaan tulevan "hahmovetoinen trilleri".

Karhun ja Thorntonin toisiinsa kietoutunut, surullinen tositarina on kerrottu myös Sally Dentonin true crime -kirjassa The Bluegrass Conspiracy (1990).

Suomessa asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Juttua muokattu 12.3. klo 11.19: Elokuvan työnimi on "Cocaine bear" eikä "Coke bear", kuten jutussa aiemmin väitettiin.