Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Korkomarkkinoiden viimeaikaiset elomerkit heijastuvat asuntolainojen euriboreihin vasta muutaman vuoden viiveellä, arvioivat asiantuntijat

Yhdysvaltain pitkien korkojen viimeaikainen nousu on heijastunut myös Eurooppaan, mutta asuntolainojen euribor-korkoihin nousu ei ole tarttumassa vielä useampaan vuoteen, arvioivat pankkien asiantuntijat.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan asuntolainojen viitekorkona yleisimmin käytetyt euriborit tuskin lähtevät vahvaan nousuun ennen kuin Euroopan keskuspankki alkaa kallistua rahapolitiikan kiristämiseen.

– Pari vuotta helposti menee ennen kuin EKP hyvässäkään tapauksessa lähtisi ohjauskorkoa nostamaan. 12 kuukauden euribor lähtisi liikkumaan siitä ehkä vuotta aiemmin, von Gerich sanoo.

Samoilla linjoilla on S-Pankin päästrategi Lippo Suominen, sillä markkinoilla hinnoitellaan euriborien pysyvän miinuksella vielä viisi vuotta tästä eteenpäin.

Pitkään uinuneille euroalueen pitkien korkojen markkinoille on tullut alkuvuodesta pientä eloa peruina Yhdysvalloista, jossa pitkät korot ovat olleet nousussa viime syksystä lähtien. Nousun taustalla ovat olleet Yhdysvalloissa muun muassa positiiviset odotukset talouden elpymisestä. Ne saanevat pian vahvistusta presidentti Joe Bidenin elvytyspaketista.

Euroalueen pitkät korot seurailevat von Gerichin mukaan usein Yhdysvaltain korkoja, mutta nousuvauhti on ollut selvästi maltillisempaa.

Korkojen nousu voisi jäädä vaisuksi

Vaikka euriborit lähtisivät aikanaan nousuun, nousu olisi pankkien asiantuntijoiden mukaan maltillista.

– Inflaatiopaineet näyttävät edelleen aika maltillisilta euroalueella, jos tämän hetken talouskuvan perusteella katsoo. Perusskenaario ei ole se, että inflaatio lähtisi nopeasti kiihtymään. Ilman inflaation nopeaa kiihtymistä myös EKP:n rahapolitiikan kiristäminen olisi aika maltillista, von Gerich arvioi.

S-Pankin Suomisen mukaan tilanne Euroopassa on niin jumissa, että korkojen kasvuvauhti on jatkossa erittäin hidasta.

– Velkaisuus on niin korkea, ettei talous vain kestä korkojen nousua. Jos korot lähtevät nousuun, se hyydyttää niin yksityisen kulutuksen kuin valmiiksi alijäämäisiä budjetteja tekevät valtiot.

Jo nollan ylittäminen lyhyissä koroissa olisi hänen mukaansa ensimmäinen etappi.

– Sitä, että nähtäisiin kahden prosentin korkoja, ei oikeastaan ole horisontissa havaittavissa.

EKP jäänee odotuskannalle

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto arvioi korkonäkymiä jälleen torstaina. Ohjauskoron nostoja ei edelleenkään odoteta, mutta sen sijaan sanallisia viitteitä siitä, miten EKP suhtautuu pitkien markkinakorkojen nousuun.

Euroopassa talouden elpymiseen liittyy enemmän epävarmuutta, minkä takia EKP:n odotetaan puuttuvan tarvittaessa tilanteeseen esimerkiksi kasvattamalla viikoittaisia velkakirjaostojaan.

Euroalueen maiden keskuspankkiireista koostuvan neuvoston mielipiteiden on tulkittu eroavan siinä, kuinka vakavasti Atlantin takaisiin korkoliikkeisiin pitäisi suhtautua. Nordean von Gerich ennakoi, että EKP ei vielä torstaina sido käsiään.

– Sieltä tulee sanoja, mutta ei sitoutumista mihinkään tiettyihin korkotavoitteisiin tai velkakirjojen ostomääriin.

Osakemarkkinoillekin heijastunut pitkien korkojen nousu Yhdysvalloissa todennäköisesti jatkuu talouden piristyessä. Von Gerichin mukaan korkoja nostavat myös inflaatiopelot, joiden voi odottaa kasvavan lähikuukausina.