Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

YK-komitea esitti oikeusraportissaan huolen UPM:n Uruguayn-sellutehtaan ihmisoikeusvalvonnasta

YK:n alainen komitea on ottanut erityisseurantaan ulkomailla toimivien suomalaisyritysten ihmisoikeuksien valvonnan. YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien komitea (TSS-komitea) antoi maanantaina raporttinsa oikeuksien toteutumisesta Suomessa.

Poikkeuksellista raportissa on, että se ilmaisee yksittäistä pörssiyhtiötä koskevan huolensa. Komitea mainitsee olevansa huolissaan ihmisoikeuksien toteutumisen valvonnasta metsäyhtiö UPM :n ulkomailla tapahtuvissa operaatioissa. UPM:n Uruguayn-sellutehdashankkeen vaikutuksista paikallisten ihmisten oloihin ilmaisivat huolensa komitealle useat järjestöt yhteislausumassaan .

TSS-komitea suosittelee, että Suomessa otetaan käyttöön sääntelyjärjestelmä, mikä velvoittaa suomalaisyritykset tunnistamaan, ehkäisemään ja käsittelemään myös ulkomailla tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia.

– Yritysten yhteiskuntavastuu on ollut nouseva teema TSS-komiteassa. Tärkeä viestihän tässä on se, että tulisi olla kansallisella tasolla lainsäädäntöä, joka tekisi yritykselle pakolliseksi huolellisuusvelvoitteen liittyen ihmisoikeuksiin, ulkoministeriön yksikönpäällikkö Krista Oinonen sanoo.

Erityisseuranta eli täytäntöönpanon nopeutettu seuranta tarkoittaa sitä, että Suomen pitää raportoida esiin nostettujen huomioiden täytäntöönpanosta YK:lle kahden vuoden kuluttua. Tavanomaisesti maakohtaiset kuulemiset järjestetään viiden vuoden välein.

Yritystoiminnan ihmisoikeusvalvonnan lisäksi TSS-komitean erityisseurantaan päätyivät komitean huomiot koronavirusrokotteista ja sosiaaliturvan riittävyydestä. Koronarokotteiden kohdalla komitea ei kuitenkaan puutu kansalliseen rokottamiseen, vaan toteaa, että Suomen pitäisi kansainvälisissä järjestöissä edistää rokotteiden maailmanlaajuista saatavuutta.

UPM: Maininta on valitettava

Komitean esittämä huoli otettiin UPM:llä yllättyneenä vastaan. Sidosryhmäsuhdejohtaja Saara Tahvanainen sanoo yhtiön tehneen Uruguayssa useita ihmisoikeuksien toteutumista koskevia selvityksiä vuosikymmenien mittaan, myös sellutehdashanketta koskien.

– Komitea ei ole ollut meihin missään yhteydessä, emmekä siten ole heille pystyneet toimittamaan tietoa. Raportteja olisi ollut myös avoimesti saatavilla verkkosivuillamme, Tahvanainen harmittelee.

Tahvanainen pohtii, onko komitea päätynyt mainitsemaan UPM:n kansalaisjärjestöraportin tietojen pohjalta.

– Pidämme tätä valitettavana ottaen huomioon, kuinka paljon olemme tehneet töitä kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien kanssa.

– Mutta vaikka olemme yllättyneitä, niin otamme huolet aina vakavasti. Voimme jatkossa ainakin miettiä, millä tavalla tuomme esiin tekemäämme työtä, Tahvanainen sanoo.

Uruguayn uusi sellutehdas on suomalaisen metsäteollisuuden kaikkien aikojen suurin tehdasinvestointi. Paso de los Torosin kaupungin lähelle Uruguayn keskiosaan nousevan tehtaan arvo on noin 2,4 miljardia euroa.