Suomessa on todettu 459 uutta koronavirustartuntaa ja seitsemän uutta kuolemantapausta – rokotteen saanut yli 481 000 ihmistä

Tartuntoja on Suomesta varmistunut yhteensä runsaat 62 000. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

Liisa Kujala, Anssi Rulamo, Anne Salomäki / STT

Suomessa on varmistunut 459 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 2 227 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Koko epidemian aikana tartuntoja on Suomesta varmistunut yhteensä 62 522.

Uusia kuolemantapauksia on tänään raportoitu seitsemän. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on kirjattu nyt 774.

Sairaalahoidossa viruksen vuoksi on yhteensä 251 ihmistä, joista 37 on tehohoidossa. Valtaosa sairaalahoidossa olevista on Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella.

Uudellamaalla edelleen huonoin tilanne

THL:n mukaan koko Suomessa ilmaantuvuus eli varmistettujen koronavirustartuntojen määrä 100 000:ta asukasta kohden viimeisimpien kahden viikon aikana on nyt lähes 147.

Huonoin tilanne on edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella, jossa ilmaantuvuus on 300. Koronavirustartuntoja on viimeisten kahden viikon aikana varmistunut alueella yleensä runsaat 5 100.

Toiseksi suurin ilmaantuvuus on Varsinais-Suomessa, jossa ilmaantuvuusluku on noin 192. Tämä tarkoittaa runsaat 900 varmistettua koronavirustartuntaa kahden viikon aikana.

Pienin ilmaantuvuus on Kainuussa, jossa luku on vajaat 10. Alueella on kahden viime viikon aikana ollut vain seitsemän varmistettua koronavirustartuntaa.

Koronarokotteen saanut yli 481 000 ihmistä

Rokottaminen eteni eilen aiempien sunnuntaiden tapaan hitaasti, sillä rokotettujen määrä on vuorokaudessa kasvanut vain noin tuhannella. THL:n mukaan ainakin yhden koronarokoteannoksen on Suomessa saanut nyt yli 481 300 ihmistä. Toisen rokoteannoksen on saanut yli 84 700 ihmistä.

Rokotekattavuus Suomessa on ensimmäisen annoksen osalta 8,6 prosenttia ja toisen annoksen osalta 1,5 prosenttia.

Epidemia heikentää muita terveyspalveluita

Lääkäriliitto varoittaa, että koronavirusepidemia on pahimmillaan karkaamassa hallinnasta. Liiton mukaan teho-osastojen ja sairaaloiden toiminnan ylärajat saatetaan pian saavuttaa, vaikka rajoituksia nyt kiristetäänkin.

– Covid-19 vie yhä suuremman osan terveydenhuollon resursseista. Tämä on johtanut siihen, että monet sairaanhoitopiirit ovat vähentämässä suunniteltuja, ei-kiireellisiä leikkauksia, mikä puolestaan kasvattaa hoitovelkaa, Lääkäriliitto kertoo tiedotteessa.

Sen mukaan suomalaisten terveyspalvelut heikkenevät pitkäksi aikaa, sillä myös terveyskeskusten henkilöstöä on siirretty neuvoloista ja vastaanotoilta koronatartuntojen jäljittämiseen. Liitto huomauttaa, että perusterveydenhuollon resursseja on jo ennen epidemiaa venytetty ja riskiä lisää se, että osa terveydenhuollon henkilökunnasta on vielä rokottamatta.

– Jokainen meistä voi auttaa epidemian hallinnassa suojelemalla samalla itseään, myös läheisiään ja kaikkia muita: vanhuksia, kaupan myyjiä ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Näin turvataan myös resurssit muiden sairauksien hoitamiseen, tiedotteessa sanotaan.

– Pidetään siis etäisyyksiä, käytetään maskeja, vältetään kontakteja ja otetaan rokote heti, kun se on saatavissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut